Konferencija ‘Budućnost za lokalni i regionalni razvoj u BiH’

Konferencijom ‘Budućnost za lokalni i regionalni razvoj u BiH’ koja je održana 23. oktobra 2012. u Sarajevu, obilježen je završetak uspješnog projekta koji je finansirala Evropska unija pod nazivom “Podrška EU izgradnji institucionalnih kapaciteta za regionalni i lokalni ekonomski razvoj i razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH (EURELSMED)”.
EU je finansirala ovaj projekat iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2007) u iznosu od 2,4 miliona eura. U toku trogodišnje realizacije projekta pružena je podrška izgradnji kapaciteta regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, obezbjeđena je obuka za više od 500 uposlenika  većine općina u BiH i osoblja razvojnih agencija. Takođe su kroz lokalna partnerstva formulisana oko 50 razvojnih projektnih prijedloga.
Vesna Grković, voditeljica programa za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća i privatnog sektora u Delegaciji EU u BiH je naglasila da se radi o projektu koji je veoma relevantan za ekonomiju BiH, s obzirom na to da je tematika lokalnog razvoja nedovoljno zastupljena u BiH. “Projekat je uspio da artikulira potrebe lokalnih zajednica za ekonomskim razvojem u formi prepoznatljivih projektnih ideja koje će se moći delegirati za finansiranje od strane BiH programa podrške kao od strane raznih donatorskih programa”, naglasila je gđa Grković.
David Miller, voditelj projektnog tima istakao je da je projekat EURELSMED imao dvije komponente – podrška razvoju privrede na lokalnoj razini i pružanje usluga malim i srednjim preduzećima u BiH.
Ova konferencija je bila dobra prilika da se prezentiraju ostvareni rezultati ekonomskih razvojnih projekata, koji su imali za cilj povećanje kapaciteta općina u pružanju usluga poslovnim subjektima. Istaknuto je da se od lokalnih zajednica očekuje inicijativa u stvaranju povoljnog poslovnog okuženja.
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici općina, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, te donatori i predstavnici EU u BiH.

Europa.ba