Kreativna energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini: Stvarno nije teško

Danas je u Sarajevu održana konferencija povodom završetka projekta koji finansira Evropska unija “Podrška ispunjenju zahtjeva Sporazuma Energetske zajednice sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije (DELTER)”.

Cilj ovog projekta, koji je započeo u oktobru 2010. godine, je bio pružanje podrške BiH u ispunjavanju zahtjeva iz Ugovora o energetskoj zajednici s posebnim naglaskom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. EU je finansirala DELTER projekat kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2007 i 2008) u iznosu od 2,5 miliona eura. Obezbjeđeno je i dodatnih 400.000 eura iz IPA fonda za 2008. godinu.

Na konferenciji je pored predstavljenih rezultata projekta, promovisan video  kompozicije “Stvarno nije teško”. Riječ je o prvoj bh. edukativnoj pjesmi koja promoviše energetsku efikasnost u BiH i poziva na racionalno korištenje energije. Muziku, tekst i aranžman potpisuje umjetnik iz Banja Luke, Đurica Štula, poznatiji kao Grof Đuraz, dok je za kreativno rješenje video animacije te CD i DVD omota za pjesmu zaslužan dizajn studio “Promocija Oglašavanje Publicitet” (POP) iz Banja Luke. Video spot će biti emitovan i na regionalnom MTV kanalu.

Ovo prilikom je otvorena i izložba na temu racionalnog korištenja energije “Kreativne arhitektonske vizije za Dječiji Vrtić Vitez” – izložba radova DELTER konkursa za apsolvente arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banja Luci.

Link za download spota: 
http://wtrns.fr/pU2QK2_gleCogV

Linkovi za download pjesme i jinglova:
http://delter.eu/images/stories/vijesti/2012/NEWS_06_2012/deltersong.mp3
http://delter.eu/images/stories/vijesti/2012/NEWS_06_2012/JINGL_Stvarno_nije_tesko_01.mp3
http://delter.eu/images/stories/vijesti/2012/NEWS_06_2012/JINGL_Stvarno_nije_tesko_02.mp3

Brošura: Energetska efikasnost za sve

Europa.ba