Izjava Catherine Ashton, visoke predstavnice Evropske unije, povodom Svjetskog dana djeteta

Danas je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednik Komisije dala sljedeću izjavu:

„Povodom Svjetskog dana djeteta, želim da još jednom naglasim čvrstu opredijeljenost Evropske unije u pogledu unapređenja i zaštite dječjih prava u svim dijelovima svijeta.

Konvencija o zaštiti djeteta, koja je jedna od najčešće ratifikovanih međunarodnih ugovora o ljudskim pravima, donijela je temeljne promjene u načinu na koji međunarodna zajednica posmatra djecu. Ove godine, EU je na globalnom nivou lobirala da se postigne potpuna ratifikacija Opcionih protokola, čime se povećava zaštita djece u oružanim sukobima i borba protiv trgovine djecom, dječje prostitucije i dječje pornografije. Raduje me što vidim da je od početka 2011. godine, već dvanaest zemalja potpisalo ove Protokole i nadam se da će i ostale uskoro to učiniti.

Nažalost, dječja patnja je još uvijek svakodnevna realnost. Milioni djece su izloženi sukobima, nasilju i zlostavljanju, nemaju pitku vodu ili siguran dom. Ili jednostavno, ne čuje se njihov glas. Stoga me raduje što će Nobelova nagrada koja je nedavno dodijeljena Evropskoj uniji biti iskorištena za dobrobit djece koja žive u ratnim područjima i zonama sukoba. Sljedeće godine namjeravam da pokrenem kampanju za borbu protiv nasilja nad djecom. Takođe, nastavljamo partnerski rad sa Ujedinjenim nacijama i civilnim društvom u pogledu zalaganja za poštivanje dječjih prava širom svijeta.“

Europa.ba