Izjava visoke predstavnice Catherine Ashton, u ime Evropske unije, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje i zlostavljanje pogađa žene različitog porijekla svaki dan. Sedam od deset žena širom svijeta prijave fizičko nasilje u nekom trenutku svoga života. Nasilje ne poznaje geografske, kulturne, društvene, ekonomske ili obrazovne granice. To je fenomen koji pogađa sva društva i pojavljuje se u mnogim zastrašujućim oblicima: od seksualnog uznemiravanja do sakaćenja ženskih genitalija, od prisilnih brakova do ubistava iz časti. Nasilje nad ženama je vjerojatno najrašireniji vid kršenja ljudskih prava našeg vremena. Povreda prava zbog kojih pate milioni žrtava svake godine i koja izaziva užasnu fizičku i emocionalnu bol.

Mi ne samo da moramo spriječiti nasilje već također moramo raditi na tome da obezbjedimo ženama pristup ekonomskim mogućnostima, kako bi osigurali njihovo ravnopravno učestvovanje u javnom životu, ukinuli zakone i prakse koje ih i dalje diskriminiraju i osigurati da su domovi, uredi, ulice i škole sigurne za žene i djevojke.

EU se zalaže za vodeću ulogu u ovom poslu. Učinili smo da zaštita protiv nasilja na spolnoj osnovi postane ključni dio Strategije za ljudska prava EU. Također smo otvorili put za veću saradnju između EU i UN u ovoj oblasti. Žene i djevojke su posebno ugrožene i ranjive u konfliktnim situacijama. Stoga je sprječavanje i borba protiv nasilja na spolnoj osnovi postala prioritet za vojne i policijske misije EU. Na primjer, EU misija na Kosovu je već uključena u istragu i procesuiranje ratnih slučajeva silovanja i jačanja borbe protiv trgovine ljudima. Pored toga, Evropska unija troši 4 miliona eura  na smanjenje nasilje nad ženama u Egiptu.

Prevencija i borba svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama je prioritetna tema 57. sjednice UN-ove Komisije o statusu žena, koja će se održati u martu 2013. EU će raditi na tome da osigura uspjeh ove Komisije.

Europa.ba