Izjava komesara Štefana Fülea za medije nakon drugog sastanka u okviru dijaloga na visokom nivou sa Bosnom i Hercegovinom o procesu pristupanja Evropskoj uniji u Sarajevu

Zahvaljujem se na današnjem izuzetno značajnom i konstruktivnom sastanku. Naš drugi sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja EU (engl. HLDAP) je jasan signal konstantnog zalaganja EU za Vašu zemlju i njene ljude. U okviru evropskih integracija tokom narednih godina će biti potrebno provesti mnogobrojne političke, ekonomske i društvene reforme.
 
U isto vrijeme, moram priznati da predstavnici Bosne i Hercegovine nisu bili u mogućnosti da ispoštuju primarne obaveze koje su na sebe preuzeli tokom našeg prvog sastanaka u okviru dijaloga održanog u junu u Briselu.

I dalje nema političkog sporazuma o provođenju presude u predmetu Sejdić/Finci. Nije predložen model mehanizma koordinacije između svih nivoa vlasti po EU pitanjima. Jasno je da će to odgoditi integrisanje Vaše zemlje u EU.

Uprkos tome, perspektiva članstva u EU je i dalje realna, ali se zadaci koji su pred Vama neće promijeniti. Mapa puta od 27. juna i dalje je važeća i u velikoj mjeri cijenim to što su politički lideri iznova ponovili svoju predanost da izvrše značajne zadatke koje ta Mapa puta odražava, te utvrdili redosljed njihovog izvršavanja.

Dopustite mi da Vas podsjetim da je provedba presude u predmetu Sejdić/Finci neophodna kako bi se eliminisala diskriminacija protiv manjina. Kredibilna molba za članstvo u EU se ne može podnjeti prije nego ovo bude ispunjeno.
Ovaj drugi sastanak mi je dao priliku da pohvalim obiman tehnički posao koje su vlasti na svim nivoima odradile kako bi pripremili odgovore na dugačku listu pitanja o životnoj okolini i javnim nabavkama. Ove liste pitanja smo izradili tako da bi ilustrovali šta u konkretnom i političkom smislu ustvari čini proces pristupanja.

Kvalitetan rad Vaših eksperata dokazuje da Bosna i Hercegovina ima neophodne kapacitete da radi s nama u procesu pristupanja.
Ova značajna vježba je potvrdila ono što sam već rekao na junskom sastanku u Briselu – nema zapreka tomu da Bosna i Hercegovina prođe dugatrajni proces pristupanja kao zemlja decentralizovane unutrašnje strukture. Jedini preduslov je efikasna koordinacija između svih nivoa vlasti zasnovana na povjerenju i uz uvažavanje Ustavom utvrđenih nadležnosti tih nivoa.  Ostvarivanje tog cilja je zadatak Vaših institucija i predvodnika političkih stranaka.

Nedovoljna koordinacija i nejasna raspodjela odgovornosti u ranijem periodu su među najvećim razlozima za to da se poljoprivredni proizvodi životinjskog porijekla neće moći izvoziti u EU, a samim tim ni u Hrvatsku, od 1.07.2013. godine. 
Ipak, svi smo spremni da kroz trilateralne sastanke nastavimo proces koji se tiče upravljanja granicama a koji smo zajedno sa predstavnicima Hrvatske i Bosne i Hercegovine otpočeli u septembru. Aktivno ćemo raditi na nizu pitanja koje smo utvrdili na tim trilateralnim sastancima kako bismo osigurali da pomjeranje vanjske granice EU prema Bosni i Hercegovini ne postane još jedan izazov već još jedna prilika.

Dopustite mi da iskoristim ovu priliku i da pozdravim konstitutivnu sjednicu Vijeća za sistem državne pomoći. Ovo je bilo jedno od najbitnijih nerazriješenih pitanja koja proizilaze iz Privremenog sporazuma u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.
Evropske integracije Bosne i Hercegovine prije svega idu u korist njenih građana. Reforme će Vašoj zemlji pomoći da bude konkuretnija, a na taj način i da se otvore nova radna mjesta, obezbijedi bolje obrazovanje, pravosuđe učini djelotvornijim, itd. Mogao bih ovdje ići u nedogled, lista je dugačka.

Prema tome, Vaše institucije u Bosni i Hercegovini i ovdje prisutni politički lideri imaju odgovornost da preduzmu korake koji će dovesti do evropskih integracija.

Drugi HLDAP se u najvećoj mjeri ticao novog zamaha u provođenju aktivnosti koje se odnose na tzv. evropski dnevni red/Mapu puta i iz Sarajeva odlazim ohrabren napretkom koji smo danas ostvarili”.

Europa.ba