“Od rata do mira: Evropska priča”

Ključni dijelovi govora predsjdenika Van Rompuya i predsjednika Barrosoa prilikom dodijele Nobelove nagrade za mir u Oslu, 10. decembra 2012.

Predsjednik Van Rompuy je izjavio:

U vremenu nesigurnosti, ovaj dan podsjeća ljude širom Evrope i svijeta na osnovnu svrhu Unije: da unaprijeđuje bratstvo između evropskih nacija, sada i ubuduće.

“Tajno oružje” Evropske unije ovdje stupa na scenu: nerivalski način da uvežemo naše interese tako snažno da rat postane materijalno nemoguć. Unija je usavršila umjetnost kompromisa. Bez dramatičnih pobjeda ili poraza. Zboog ovoga, dosadna politika je mala cijena koju moramo platiti.

Dakle, tamo gdje je bio rat, sada je mir. Ali, drugi istorijski zadatak se nalazi pred nama: očuvanje mira tamo gdje je već mir. Na kraju krajeva, istorija nije roman, knjiga koju možemo zatvoriti nakon srećnog kraja – mi smo potpuno odgovorni za ono što dolazi.

Naš kontinent, koji se uzdigao iz pepela nakon 1945. godine i ujedinio 1989. godine, posjeduje ogroman kapacitet da se preporodi i napreduje. Na generacijama koje dolaze je da idu još dalje u ovoj zajedničkoj avanturi. Nadam se da će sa ponosom prigrabiti tu odgovornost.


Predsjednik Barroso je rekao:

Nekoliko generacija Evropljana je iznova pokazalo da je njihov izbor za Evropu, takođe, izbor za slobodu.

Naša Unija je više od asocijacije država. To je novi pravni poredak, koji se ne bazira na balansu moći među članicama, već na slobodnom pristanku država da dijele svoj suverenitet.

Jedinstvenost Evropskog projekta je da kombinuje legitimitet demokratske države sa legitimitetom nadnacionalnih institucija: Evropske komisije, Evropskog suda pravde.

Moja poruka danas je: Možete računati na naše napore da se borimo za trajan mir, slobodu i pravdu u Evropi i svijetu.

Europa.ba