Preduzeti koraci za rješavanje pitanja neiskorišćene municije u BiH

Podrška od strane EU i ostalih partnera u uništavanju neiskorišćene municije je ključna za javnu bezbjednost, istaknuto je tokom zvanične ceremonije predaje obnovljenih skladišta za oružje i municiju. Ceremonija je održana 12. decembra u skladištu Minstarstva odbarne BiH “Krupa”, u blizini Pazarića. Oko 18 000 tona hemijski nestabilnih pješadijskih mina, neeksplodiranih bojnih sredstava i neiskorišćene municije iz proteklog rata, predstavljaju bezbjednosnu prijetnju za stanovništvo oblasti u kojima su smješteni jer postoji visok rizik od nesreća uzrokovanih eksplozijom.

Iako je neiskorišćeno oružje uskladišteno preko 18 godina, BiH je jedina zemlja u regionu u kojoj nije bilo nesreća uzrokovanih nekontrolisanim eksplozijama. Ipak, neka od skladišta u kojima se ovo oružje nalazi imaju veoma niske sigurnosne standarde. Mnoga od njih se nalaze u blizini granice sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, što znači da nesreće uzrokovane eksplozijama mogu naštetiti i građanima tih država.

Brigadni general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković, program menadžer UNDP-a u BiH Slobodan Tadić i šefica operacija u Odjelu Delegacije Evropske Unije u BiH za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Natalia Dianiskova predstavili su rezultate projekta “Podrška kontroli naoružanja u Zapadnom Balkanu”, koji su zajednički realizovali Ministarstvo odbrane BiH, Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC) i Evropska unija.

Brigadni general Vuković izrazio je zahvalnost UNDP-u i Delegaciji EU u BiH, sa zaključkom da je projekat vrlo značajan za BiH obzirom da osnažuje kapacitete Oružanih snaga BiH, ali i doprinosi daljoj integraciji BiH u NATO strukture. Naglasio je da obnovljena skladišta obezbjeđuju viši nivo sigurnosti i generalno unapređenje kapaciteta za rad Oružanih snaga BiH.

Natalia Dianiskova je izjavila da SEEEAC sprovodi niz aktivnosti u vezi sa kontrolom oružja na Zapadnom Balkanu. Kao dio ovog regionalnog projekta u BiH, UNDP/SEESAC je pomoglo Ministarstvu odbrane BiH sa 190 000 eura kako bi poboljšalo skladišta oružja Krupa u Hadžićima, Kula I i II u Mrkonjić Gradu, Rabići u Derventi i TBT u Visokom. Glavni cilj je bio da se poveća sveukupna sigurnost u ovim skladištima.

Pored ovog projekta, EU je u okviru Instrumenta za  stabilnost, između 2008. i 2011, sprovela projekta u dvije faze ukupne vrijednosti 4,8 miliona eura u kojima je uništeno 8 300 tona municije.

Europa.ba