Irska može da doprinese oporavku Evrope

piše vicepremijer i ministar spoljnih poslova i trgovine Irske, Eamon Gilmore

Pošto Irska preuzima rotirajuću poziciju predsjedavajućeg Savjeta Evropske unije, naš put ka ekonomskom razvoju je jasno ucrtan.

Ovo su vremena puna izazova, ne samo za Evropu, nego i našu Uniju,  pošto se i dalje osjeća  podrhtavanje tla usljed ekonomske krize. EU još uvijek radi na rješavanju teškog pitanja zajedničke valute, a evropska ekonomija se bori da našim građanima osigura radna mjesta i dobar životni standard. Posebno je velik broj mladih Evropljana koji su bez posla – to je izazov na koji Evropska unija jednostavno mora da odgovori.

Za Irsku je iskustvo kroz koje je prošla u proteklih nekoliko godina naročito teško. Međutim, upravo nas je to iskustvo učinilo spremnim da preuzmemo predsjedavanje početkom 2013. godine. Tema koja će prožimati naše predsjedavanje je jasna: stabilnost, radna mjesta i rast.

Iako je Irska napravila ogromne korake ka ponovnom uspostavljanju ekonomske i finansijske stabilnosti, takođe smo uspjeli da obnovimo ekonomski rast. Strategija rasta i otvaranja radnih mjesta zauzima centralno mjesto u našem napredovanju i čvrsto smo uvjereni da ista logika važi i za Evropu.

Irska privreda ponovo bilježi rast u čijoj osnovi leži izvoz i veća konkurentnost. Nepokolebljivo radimo na smanjenju javnog deficita i na putu smo da dostignemo zacrtani deficit (manje od 3 odsto) do 2015. godine. Na vrijeme smo dokapitalizovali banke i to uz niže troškove nego što smo očekivali. Iako je do prije dvije godine Irska bila isključena sa međunarodnog tržišta hartija od vrijednosti, emitovali smo trezorske zapise i obveznice u vrijednosti od skoro sedam milijardi evra, a obveznički prinosi padaju na svakoj aukciji. Ove godine, namjera nam je da budemo prva zemlja sa programom EU/MMF-a u evrozoni koja će ostvariti kontinuiran povrat na tržišta suverenih hartija od vrijednosti, a sa našim partnerima radimo na postizanju ovog nimalo jednostavnog zadataka.

To je put povratka ka stabilnosti  i oporavku: naš ali i evropski. Donošenje i provođenje odluka, vraćanje konkurentnosti, jačanje uprave i investicije u rast i otvaranje novih radnih mjesta mogu oživjeti evropsku ekonomiju.

Nepotrebno je reći da ovaj proces za Irsku nije bio nimalo jednostavan. Morali smo da napravimo težak izbor, a od našeg naroda smo tražili mnogo. Međutim, uspjeli smo da sačuvamo socijalnu koheziju i solidarnost tokom ovog čitavog teškog perioda.

Naravno, Irska je samo jedna od 27 država članica EU, a naša uloga koja će se ostvarivati kroz  Predsjedništvo ne znači da ćemo našim partnerima rukovoditi. Međutim, ona nam pruža priliku da pomognemo državama članicama da se okupe oko zajedničkih ciljeva kako bi se osigurali pravi uslovi za kontinuirani oporavak.

Srećom, ne krećemo od nule – irsko predsjedavanje biće nadgradnja već postignutog. Suočavajući se  sa krizom, Evropa je preduzela nevjerovatne mjere pomoći Grčkoj, Portugaliji i Irskoj, uspostavljanju mehanizma evropske stabilnosti, mjerama koje je preduzela Evropska centralna banka i, odnedavno i suštinski bitno, napredovanju bankarske unije. Evropski lideri pokazali su složnu  odlučnost da djeluju, a Irska će nastojati da te odluke nadogradi.

Ovu odlučnost najbolje ilustruje mjesec jun prošle godine, kada su lideri evrozone jasno rekli da se mora prekinuti „začarani krug između banaka i suverena“. Evropa ne može biti talac najslabije banke iz bilo koje države članice. Isto tako, poreski obveznici svake države članice ponaosob ne mogu biti ostavljeni da sami nose breme evropskog finansijskog sistema. Ako neka finansijska institucija bude predstavljala rizik po Evropu u cjelini, Evropa kao cjelina moraće da učestvuje u rješavanju pitanja njenog propadanja, koje je prijetnja svima.

Sporazum koji je prošlog mjeseca postigao Evropski savjet u pogledu vremenskih rokova za uspostavljanje jedinstvenog mehanizma supervizije evropskih banaka je čvrst pokazatelj da su politička volja i odlučnost da se riješe ovi problemi snažnije nego ikada.

Primjer Irske govori da postoji izlazak iz krize. Da ponovim: taj put nije jednostavan – ili nije jednostavan onaj koji smo prešli – ali je vjerodostojan. Iskustva Irske nam govore da oporavak zavisi od odlučnog djelovanja na nacionalnom i evropskom nivou, od ostvarenja i najava.

Mi smo ponosna članica Evropske unije već 40 godina. Željno očekujemo narednih 40 godina, pošto namjeravamo da istrajemo u zajedničkom radu kako bismo i građanima Irske i građanima Evrope osigurali miroljubivu, stabilnu i prosperitetnu budućnost.

Europa.ba