Zamjenik šefa Delegacije EU razgovarao sa studentima o evropskim integracijama BiH

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi sastao se danas sa grupom od 30 studenata Evropskog regionalnog magistarskog programa iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA), kojima je predstavio mandat, strukturu, prioritete i ciljeve EU u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o uslovima koje BiH mora da ispuni prije predaje kredibilne aplikacije za članstvo u EU, Daviddi je istakao: “Usvajanje izmjena Ustava BiH  kako bi se uklonila diskriminacija na izborima, prije svega misli se na implementaciju Sejdic-Finci presude, je hitan korak koji  BiH mora napraviti”. Nakon predavanja, uslijedila je dinamična diskusija sa studentima.

ERMA program je osnovan zajedničkim naporima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000.godine, program finansira EU putem Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava – EIDHR (80% sredstava) i Ministarstvo spoljnih poslova Italije (20%). Do sada, u sklopu ovog programa, diplomiralo je više od 300 studenata, uglavnom iz regiona jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Europa.ba