Borba protiv trgovine ljudima je na vrhu liste prioriteta EU

Govor Ričarda Vuda, šefa Odjeljenja EUSR/EUD za unutrašnje poslove i javnu bezbjednost

na konferenciji na temu “Kretanja u polju usklađivanju krivičnog zakonodavstva BiH o trgovini ljudima”

Dobar dan, vaše ekselencije, dame  i gospodo. Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije zahvaljuju se organizatorima na pozivu da vam se obrate na ovom značajnom događaju.

Zadovoljstvo mi je što prisustvujem ovom skupu i pozdravljam inicijativu državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i misiji OEBS-a u BiH na organizaciji sastanka o kretanjima u polju zakonodavstva kojim se inkriminiše trgovina ljudima u BiH.

Ozbiljnost i težina krivičnog djela trgovine ljudima svima nameće obavezu da se obezbijede neophodni preduslovi za djelotvornu borbu protiv ove pojave. EU je čvrsto opredijeljena za borbu protiv trgovine ljudima i, kako kaže gospođa Malstrom, evropski komesar za unutrašnje poslove, predstavlja i zakonsku i moralnu obavezu da obezbijedimo sredstva za rješavanje tog izazova.

Evropska unija je nedavno intenzivirala svoje napore na borbi protiv ovog krivičnog djela usvajanjem direktive protiv trgovine ljudima iz 2011. i Evropske strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2012-2016. Direktivom je postignuto mnogo toga, usaglašena je definicija tog krivičnog djela i kazne. Isto tako, uvedene su striktne odredbe sa ciljem da se olakša istraga i procesuiranja počinilaca. Strategijom EU dodatno su ojačane borba protiv trgovine ljudima u cijeloj EU i saradnja zemalja.

Znamo da BiH trenutno radi na novoj strategiji i akcionom planu za borbu protiv trgovine ljudima za period 2013-2015, te preporučujemo Savjetu ministara BiH da ih usvoji.

U proteklih nekoliko godina, BiH je ostvarila dobar napredak u borbi protiv trgovine ljudima. Međutim, treba reći da pitanje inkriminisanja trgovine ljudima na svim nivoima BiH još uvijek nije riješeno, kako je konstatovano u Izvještaju EU o napretku u 2011. i 2012. godini.
Pozivam nadležne organe u BiH, kako ministarstva pravde, tako i ovdje prisutne članove parlamentarnih odbora, da razmotre ovo pitanje i upute amandmane u postupak usvajanja.

Ne može se govoriti o djelotvornom odgovoru na ovaj oblik kriminaliteta bez postojanja zakonskih propisa kojima se inkriminiše i kažnjava djelo trgovine ljudima u skladu sa međunarodnim standardima, koji bi omogućili djelotvornu i jedinstvenu istragu i gonjenje počinilaca na cjelokupnoj teritoriji. Usaglašen pristup inkriminisanju i gonjenju značio bi i  usaglašen pristup zaštiti žrtava.

Izuzetno mi je drago što danas prisustvujem ovom sastanku i uvjeren sam da svi imamo isti cilj: obezbijediti postojanje instrumenata za borbu protiv ove “bolesti” modernog društva koja pogađa najugroženije.

Na kraju, još jednom bih naglasio da borba protiv trgovine ljudima jeste i ostaje prioritet na vrhu liste EU i spremni smo da Bosni i Hercegovini ponudimo svu neophodnu podršku za  rješavanje ovog pitanja.

Zahvaljujem na pažnji.

Europa.ba