Konferencija: Obnovljena finansijska pomoć zemljama koje žele da se pridruže EU

Evropska komisija je domaćin konferencije koja se danas održava u Briselu, na kojoj će biti riječi o pripremama za novi Instrument pretpristupne pomoći za period 2014-2020 (IPA II). Centralna tema konferencije je način pružanja efikasne i konstruktivne podrške zapadnom Balkanu, Turskoj i Islandu na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Konferencija će se baviti sljedećim ključnim pitanjima: prioriteti buduće pomoći i pojedinosti o novim, pojednostavljenim pravilima, način unapređenja odgovornosti zemalja korisnica pomoći za projekte i najbolji način koordinacije nosilaca interesa. Isto tako, cilj konferencije je utvrđivanje mape puta za planiranje i programiranje pomoći na osnovu novog instrumenta.

“Prilikom koncipiranja novog instrumenta pretpristupne pomoći, akcenat smo stavili na veću efikasnost koja će se postići pojednostavljivanjem realizacije, uz smanjen broj administrativnih procedura i veću mogućnost izbora u pronalaženju najboljeg načina podrške”, izjavio je Štefan Füle, komesar za proširenje i evropsku susjedsku politiku. “Sada treba da sjednemo i vidimo kako najbolje sprovesti ova načela u djelo”.

Na konferenciji će se okupiti 400 učesnika, među kojima su predstavnici svih zemalja korisnica pomoći, država članica Unije i institucija EU, kao i delegati međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i regionalnih organizacija.

Dodatne informacije

Od 2007. godine do danas, zemlje koje žele da se pridruže EU dobijaju usmjerena sredstva i podršku EU putem jedinstvenog kanala – Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Ukupna pretpristupna sredstva za period 2007-2013. godine iznose 11,5 milijardi evra.

IPA – how does it work?
New regulation: IPA II

Europa.ba