Izjava visoke predstavnice EU, Catherine Ashton, povodom Međunardnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednica Evropske komisije, danas je izdala sljedeću izjavu:
Danas se sjećamo žrtava Holokausta. Odajemo počast svakom pojedinačno od šest miliona koji su brutalno ubijeni u najmračnijem periodu evropske istorije. Ja, takođe, želim da odam posebno poštovanje onima koji su preživjeli Holokaust, koji nas podsjećaju na ovu tragediju koju ne smijemo zaboraviti.
Na Međonardno dan sjećanja na žrtve Holokausta, mi se prisjećamo da ovaj zločine nije počinjen od strane nekoliko individua. Mnogi su u njemu učestvovali, direktno ili indirektno, a mnogo više ih je dopustilo da se on dogodi. To je razlog zbog kojeg moramo biti stalno oprezni. Genocid je uzrokovan nasiljem nekih i nedjelovanjem ostalih.
Današnji dan nam, takođe, daje mogućnost da slavimo djela hrabrosti i požrtvovanja koja su osvijetlila Evropu: susjede koji su spasili porodice, poslodavce koji su spasili svoje uposlenike i sve one koji su zaštitili svoje sugrađane.
Ova djela su dokaz da nismo bespomoćni protiv zla. To je lekcija koja treba da nas vodi danas – ne samo da se sjećamo zločina prošlosti, već da se posvetimo spriječavanju svih djela mržnje i da ustanemo u odbranu temeljnih prava i sloboda u našem vremenu.
Europa.ba