Šef Delegacije EU u BiH i Specijalni predstavnik EU, Peter Sorensen, sastao se u Brčkom sa studentima, zvaničnicima i poslovnim liderima

Šef Delegacije EU u BiH i Specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, sastao se sa vlastima Brško distrikta u četvrtak, 31. januara, da bi razgovarao o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i aktivnostima Brčko distrikta u tom pogledu.

Naglašavajući dva problema – prilagođavanje bh. Ustava Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i ulasku Hrvatske u EU – koja su u ovom momentu od ključne važnosti, ambassador Sorensen je izjavio: “U vezi sa ova dva pitanja, velika očekivanja od lidera i institucija BiH ne bi trebala da ima samo EU već i građani, takođe. Nedostatak napretka na njihovom rješavanju značiće stagnaciju u integracijama BiH i negativne posljedice po društvo i privredu”.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Domićem, njegovim zamjenikom Kadrićem, predsjednikom skupštine Distrikta Ribićem i glavnim koordinatorom Kojićem, ambassador će se, takođe, sastati i sa predstavnicima poslovne zajednice i studentima na ekonomskom fakultetu u Brčkom.

Europa.ba