Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije potpisali protokol o saradnji

Evropska komisija je bila domaćin ceremonije potpisivanja Protokola o saradnji u vezi sa procesuiranjem počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Generalni direktor Evropske komisije za proširenje Stefano Sannino je juče, 31. januara, bio domaćin razgovora glavnih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Srbije koji su potpisali Protokol o razmjeni informacija i dokaza u slučajevima ratnih zločina.

Generalni direktor Sannino je pozdravio zaključivanje razgovora o tom dokumentu i naglasio da je njegovo stupanje na snagu važan, konkretan korak, od kojeg se očekuje da dodatno utvrdi postojeće redovne i produktivne kontakte koje dva tužilaštva već održavaju.

Finalizacija sporazuma takođe predstavlja i ispunjavanje preporuka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Iz Evropske komisije su pohvalili lični doprinos tužilaca u postizanju ovog uspjeha. Protokol bi trebalo da osigura da osumnjičeni za ratne zločine, koji koriste postojeća pravna sredstva da izbjegnu pravdi, budu izvedeni pred sud i osuđeni, ukoliko budu proglašeni krivim. Ovaj protokol takođe predstavlja veliki korak za jačanje regionalne saradnje u radu na slučajevima ratnih zločina te za definisanje konkretnih parametara koji pomažu proces pomirenja na Balkanu.

Europa.ba