Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU Sorensen se sastao sa generalnim sekretarom Rasmunssenom

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Foghom Rasmunssenom u Sarajevu kako bi razgovarali o evro-atlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Ambasador Sorensen je informisao generalnog sekretara NATO-a, koji je posjetio Sarajevo u četvrtak, 7. februara, o trenutnim aktivnostima EU na provođenju jednakih prava za sve u izbornom sistemu zemlje. U osnovi, to uključuje provođenje presude u slučaju Sejdić i Finci.

“Bez provođenja presude, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU neće moći u potpunosti stupiti na snagu. Bosna i Hercegovina će nastaviti da krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Sada je najvažniji angažman lokalnih političkih snaga koje imaju vodeću ulogu. Nepostojanje sporazuma o tom pitanju bi značilo stagnaciju u evropskim integracijama”, izjavio je ambasador Sorensen.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da Sjevernoatlantski savez u potpunosti podržava aspiracije BiH u evro-atlantskim integracijama.

Opširnije o posjeti generalnog sekretara NATO-a možete pročitati ovdje: http://www.nato.int/cps/en/SID-C1C9D8A4-70FEC794/natolive/news_98200.htm

Europa.ba