Mediji važan partner u borbi protiv korupcije u BiH

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Mirjana Popović i novinar Radio televizije Republike Srpske Vladimir Bekić dobitnici su novčanih nagrada u vrijednosti od 1.500 eura za najbolje novinarske priče o korupciji u BiH na novinarskom  takmičenju u okviru dvogodišnjeg projekta „Antikorupcija i mediji u Bosni i Hercegovini“  finansiranog od strane EU.

Uručenje nagrada u Sarajevu ujedno je i završna aktivnost ovog projekta kojem su prethodili treninzi i radionice sa novinarima, a sve u cilju jačanja njihovih kapaciteta i znanja u izvještavanju o korupciji u BiH. Projekat su implementirali Thomas Reuters Fondacija i Fondacija Mediacentar iz Sarajeva.
„U svakom demokratskom društvu izuzetno je važno da su mediji na strani građana i partneri u borbi protiv korupcije. Podsticaj za razvoj  istraživačkog novinarstva je jedan od koraka koji će zasigurno pomoći Bosni i Hercegovini u procesu integracija u EU. Nadamo se da je ovaj projekat ostavio uticaj na medije, pružio znanje i vještine koje će inspirisati novinare u njihovom budućem radu“, istakao je Andy McGuffie, portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH.
 
Pobjedničke priče obrađivale su teme zapošljavanja u državnu službu u BiH, te korištenje posebnih istraživačkih radnji. Poruka koju su prisutni novinari na ovom skupu uputili danas je da sa završetkom projekta na ovome neće stati, te da će i dalje raditi na ovim temama.
 
„Za nas je ovaj projekat bio jako značajan i pomogao nam gdje i kako da detektujemo korupciju. Ipak na nekim stvarima još uvijek moramo da radimo i učimo. Korupcija je toliko veliki problem da svi novinari moraju raditi više, da se ne baziramo samo na puko izvještavanje i konstatovanje nego da se svi udubimo u istraživanje koje će imati značajne efekte na cijelo društvo“, istako je Vladimir Bekić, novinar RTRS-a i dobitnik nagrade.
Edukacijski ciklus ukupno je prošlo 40 bh. novinara te je 6 novinara osposobljeno za edukatore radionica. 
Europa.ba