Delegacija EU posjetila Pale i Jahorinu

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen, je 13. februara posjetio Pale i Jahorinu, gdje se sastao sa opštinskim vlastima, studentima i predstavnicima poslovne zajednice.

Ambasador Sorensen je istakao važnost lokalne uprave, koja je najbliža građanima: “Lokalne vlasti u opštinama imaju informacije iz prve ruke o pitanjima koja su važna stanovnicima. Takođe, ovdje možemo da vidimo kako pomoć, koju je osigurala EU, utiče na život građana. To je posebno značajno u opštini Pale, koja ima veliki potencijal za razvoj turizma, ne samo na Jahorini”. Ambasador je dodao da je od prošle godine Evropska unija organizovala posjete Kiseljaku, Drvaru, Bihaću, Brčkom, Fojnici, Trebinju, Livnu te mnogim drugim gradovima i opštinama i planira da nastavi sa tim programom kako bi osigurala da se čuju mišljenja građana širom zemlje.

Ambasador Slovenije Andrej Grasseli i zamjenik šefa misije Italije Sfefano Stucci su bili u posjeti zajedno sa šefom Delegacije i EUSR-om. 14. februara, delegacija EU, predvođena ambasadorom Sorensenom, će posjetiti gradilište graničnog prelaza Bijača.

Europa.ba