Partnerstvo EU i Vijeća Evrope za daljnji razvoj kaznenopravnog sektora u BiH

Podrška Bosni i Hercegovini u provođenju kaznenopravne i zatvorske reforme u narednih 30 mjeseci biće pružena kroz novi projekat pod nazivom „Usklađivanje kaznenih politika i praksi u BiH sa evropskim standardima“ čiji je zvanični početak obilježen 12. Februara u Sarajevu. Projekat je rezultat partnerstva EU i Vijeća Evrope, koje je uspostavljeno u nastojanju da se poboljšaju bh. kapaciteti, promovišu alternativne krivične sankcije i podrže ranjive grupe zatvorenika.

„EU je radila zaista naporno da pravni sektor u BiH postane djelotvorniji i efikasniji. Svi zaista želimo sigurnije društvo. Istovremeno želimo da su zagarantovana prava zatvorenika i da se prema njima postupa na adekvatan način, poštujući njihova ljudska prava. Po ovim pitanjima u BiH djelovalo se na više načina, kako kroz strukturni dijalog, tako i kroz nekoliko projekata finansiranih od strane EU koji su rezultirali jednim pozitivnim zamahom u nekoliko posljednjih godina. Nadamo se da ove pozitivne promjene idu u prilog da će i ovaj projekat doprinijeti daljnjem razvoju ove oblasti“ istakao je Severin Strohal, šef Odjeljenja za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Projekat obuhvata značajne stavke za izvršenje budućeg sistema krivičnih sankcija u BiH kao što su alternativne krivične sankcije, probacijski sistem, postupanje prema visoko rizičnim osobama i obuku zavodskih službenika.

„Veliko je zadovoljstvo da smo danas započeli ovaj projekat i prije svega nastavili već dugogodišnju uspješnu saradnju između Vijeća Evrope i EU, a sve u cilju da se bosanskohercegovačke prakse usklade sa evropskim standardima. Obzirom da su i prethodni projekti u ovoj oblasti nastojali obezbijedi takozvano domaće vlasništvo nad rezultatima projekta koji su održivi i primjenjivi u praksi odmah, sigurni smo da će tako biti i sa ovim projektom jer su u njegovu implementaciju uključeni i domaći stručnjaci koji naravno imaju podršku međunarodnih kolega“ istakla je Tanja Rakušić Hadžić, šefica Jedinice za suradnju kaznenih zakona pri Vijeću Evrope.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1 320 000 eura, od čega 90% finansira EU, a 10% Vijeće Evrope.

Europa.ba