Obraćanje Štefana Fulea, komesara za proširenje i politiku susjedstva, nakon trilateralnog ministarskog sastanka

Komesar Fule predsjedavao je danas drugim trilateralnim sastankom između Evropske komisjije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u vezi sa pitanjima upravljanja granice u svijetlu priključenja Hrvatske Evropskoj uniji.

Nakon sastanka kome su prisustvovali ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, i ministar spoljnih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija, komesar Fule je izjavio:

„Zadovoljstvo mi je što sam bio domaćin ovog trilaterlanog sastanka koji se bavi najskorijim problemima u pogledu upravljanja granice. Cijenim konstruktivni pristup koji smo imali danas. Dozvolite mi da ukratko sumiram o čemu smo razgovarali:

1. Komisija predlaže specijalni tranzitni režim za izvoz iz BiH kroz hrvatsku luku Ploče. Zahvaljujući specijalnom režimu, protok velike količine uvoznih i izvoznih poljoprivrednih proizvoda životinjskog porijekla će nastaviti da se odvija nesmetano kao i prije ulaska Hrvatske u EU. Ovaj režim će se primjenjivati od 1. jula 2013. godine, pa sve dok BiH ne dostigne evropske standarde. Lista proizvoda koja će biti na snazi od 1. jula moći će se dodatno dopunjavati u zavisnosti od razvoja trgovinskih potreba BiH.
2. U našem razgovoru, posebnu pažnju smo obratili na potrebe lokalnog stanovništva u graničnom pojasu. Tranzitni režim Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) garantovaće zaštitu interesa lokalnog stanovništva. U tom smislu, mi ćemo organizovati informacione seminare za ljude iz ovih lokalnih zajednica prije 1. jula.
3. Iako pozdravljam dosadašnji postignuti napredak u građevinskim radovima na graničnim prelazima, pozvao sam obe strane da hitno završe radove, kako bi imali otvorene i potpuno funkcionalne granične veterinarske stanice do trenutka ulaska Hrvatske u EU.
4. Takođe, pozdravljam završetak Sporazuma o pograničnom prometu, koji će pojednostaviti promet građana koji žive u pograničnim krajevima, Sporazuma o graničnim prelazima, te zajedničku izjavu o sporazumu Neum – Ploče. Pozivam obe strane da potpišu ove sporazume bez odgađanja, najkasnije do maja.
5. Što se tiče nastavka sadašnjeg režima upotrebe ličnih karata kada građani Bosne i Hercegovine putuju u i iz Hrvatske, Komisija je uzela u obzir spremnost Hrvatske da isprati zahtjev Bosne i Hercegovine da se taj režim i zadrži. Konačna odluka je na državama članicama EU.
Ovo je bio dobar sastanak, ne samo zbog dobre volje i namjera, nego i zbog postignutog dobrog napretka. Prvi jul će biti izuzetno važan datum: Hrvatska postaje članica Evropske Unije, a Bosna i Hercegovina postaje susjed Evropske Unije i mi smo sigurni da je to na dobrobit obe zemlje, kao i za region.
Europa.ba