Danas počinje emitovanje video spotova informativne kampanje “Ovo je Unija”


Novi serijal video spotova koji objašnjavaju ključne činjenice o Evropskoj uniji će biti na TV ekranima u Bosni i Hercegovini od danas do 30. juna 2013. godine. Serijal “Ovo jE Unija” bit će prikazan u programu tri javna emitera u Bosni i Hercegovini.

Sistem javnih emitera, Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini i ugovarač, MITA Group, su producirali ovaj serijal.

Spotovi se također mogu pregledati na YouTubeu:


Komentirajući ovu inicijativu, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen naglasio je važnost da građani imaju pristup ključnim činjenicama o evropskim integracijama.

“Najviše od svega, EU se bavi ljudima. Sve reforme i sve akcije EU, iako se na prvi pogled mogu činiti daleko, dizajnirane su kako bi poboljšale živote građana. Gledatelji bi trebali znati koje su promjene potrebne i kako oni i njihovi sugrađani mogu imati koristi od tih reformi.”
Šef Međunarodnog odjela RTV BiH, Lejla A. Babović, izjavila je da javni emiteri postoje da bi radili poslove kao što je ovaj:
“Naša uloga je informisati građane o tome šta se može očekivati u narednim godinama, kada je u pitanju BiH na njenom putu ka EU.”
Generalni direktor RTV FBiH, Džemal Šabić je dodao:

“Ovo je odlična prilika da odgovorimo na dnevne zahtjeve gledatelja FTV-a o Evropskoj uniji i evropskoj perspektivi BiH. Ovaj projekat će pružiti našim gledateljima sve informacije koje su u njihovom interesu, kada je riječ o Evropskoj uniji”.

“Radio-televizija Republike Srpske podržava kampanju informisanja javnosti u BiH o pridruživanju Evropskoj uniji i daje doprinos emitovanjem edukativnih video-spotova o Evropskoj uniji, koje će naši gledaoci moći gledati svakodnevno na našem programu”, rekao je generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović.

Radio-televizija Bosne i Hercegovine, Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine i Radio-televizija Republike Srpske udružile su se sa Uredom specijalnog predstavnika EU u izradi 25 epizoda, u trajanju od po 30 sekundi, podijeljenih u pet serijala. Prvi serijal, koji danas počinje sa emitovanjem,  obradiće temu istorije Evropske unije. Drugi serijal će se baviti odnosom Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Zadnja tri serijala će odgovoriti na pitanja o institucijama Evropske unije, politikama EU u različitim područijima te neophodnim reformama.
Europa.ba