Zamjenik šefa Delegacije EU, Renzo Daviddi, o dešavanjima u Federaciji BiH


Zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi je izrazio zabrinutost povodom nedavnog razvoja događaja u Federaciji Bosne i Hercegovine i apeluje na predsjednika Budimira da u dogovoru sa potpredsjednicima Federacije i relevantnim političkim strankama osigura da Federacija što prije dobije potpuno funkcionalnu Vladu. U tom smislu, relevantni politički akteri snose odgovornost i njihov zajednički politički cilj mora biti da osiguraju uspostavu federalnih vlasti, u skladu sa demokratskim principima. Ovo je od suštinske važnosti kako bi Federacija bila u mogućnosti da usaglasi neophodne političke i ekonomske reforme, kao i ključne prioritete po pitanju EU.

S tim u vezi, od fundamentalnog značaja je da Federacija ubrzo dobije potpuno funkcionalan Ustavni sud. Predsjednik Budimir, u saglasnosti sa potpredsjednicima Federacije, a potom i Parlamentom Federacije, imaju jasnu ustavnu obavezu da obezbjede, bez daljnjeg odlaganja, prijedlog i imenovanje preostalih sudija Ustavnog suda, kako bi Sud postao potpuno operativan, te bio u mogućnosti odgovoriti na pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

Delegacija EU očekuje od predsjednika Budimira i relevantnih političkih stranaka da se pridržavaju uobičajenih demokratskih standarda i ne opstruiraju demokratske procese, te ne zloupotrebljavaju ustavne mehanizme.
Europa.ba