Pokrenut novi twinning projekat EU „Daljnje usklađivanje carina i oporezivanja sa praksama i zakonodavstvom EU“

Poreske i carinske službe moraju biti orijentisane ka korisnicima, poruka je kojom je zvanično pokrenut novi dvogodišnji twinning projekat EU „Daljnje usklađivanje carina i oporezivanja sa praksama i zakonodavstvom EU“, s ciljem podrške dodatnom razvoju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u skladu s evropskim standardima.

„Modernizacija uprave za indirektno oporezivanje takođe mora da uključi izmjenu mentaliteta same institucije, u smislu da shvatimo da je olakšavanje trgovine i orijentisanost Uprave za indirektno oporezivanje prema korisnicima jedan od vrlo važnih elementata,“ rekao je Karel De Greve iz Generalne direkcije Evropske komisije za poresku i carinsku uniju.

U sklopu projekta bi trebalo nastaviti usklađivanje zakonskih propisa iz oblasti carina, PDV-a i akciza u BiH s propisima i direktivama EU, pojednostaviti carinske postupke, poboljšati saradnju između carinskih organa i privrede, jačati naknadne carinske kontrole, modernizovati informacione sisteme, obučiti službenike i poboljšati upravljanje ljudskim resursima, borbu protiv krivotvorene robe, te sisteme interne revizije i analize rizika.

„Pripremiće se izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, Zakona o akcizama BiH, zatim carinske procedure, povećanje kapaciteta IT sektora itd. Uprava se ovim projektom podiže na stepenicu više i u smislu zakonske regulative i usklađivanja s Evropskom unijom i ovaj projekat omogućiće nam podizanje na viši nivo u smislu organizacije i profesionalizma u našem svakodnevnom radu“, rekao je Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Evropska unija je u projekat  uložila dva miliona evra iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA 2011). Projekat provodi Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI) Saveznog ministarstva Austrije u saradnji s Ministarstvom finansija Slovenije – Carinskom upravom Republike Slovenije.

„Carina može da bude prepreka za trgovinu, ali ako je to razvijena carina, koja radi po savremenim postupcima, ona može da podržava trgovinu i takve želimo da su naše carine – carina BiH i carina Slovenije,“ rekao je Rajko Skubić, generalni direktor Carinske uprave Slovenije.

Novi projekat nastavak je posla koji je uspješno završen u decembru 2012. godine, kroz dvogodišnji twinning projekat „Podrška Upravi za indirektno/neizravno oporezivanje BiH u daljnjem usklađivanju sa EU zakonodavstvom“, finansiran od strane EU u iznosu od 2,375,000 eura iz IPA programa 2008. Najvažniji rezultati projekta koji je okončan krajem 2012 su Strategija Uprave za indirektno oporezivanje 2012-2016, novi nacrt bh. zakona o carinskoj politici i nadograđeni informatički sistemi.

Europa.ba