Izjava visoke predstavnice Ketrin Ešton povodom 8. marta 2013, međunarodnog dana žena


Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Komisije, danas je dala sljedeću izjavu:

„Danas obilježavamo međunarodni dan žena. Žene u cijelom svijetu žele da oblikuju budućnost svoje zemlje, društva i porodice i da se bore za građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturološka prava, bez straha i nasilja. Gdje god putujem, susrećem se sa hrabrim ženama koje se bore za ravnopravnu ulogu u demokratskoj budućnosti svoje zemlje. One su mi inspiracija, žene Evropske unije i žene iz cijelog svijeta. Danas koristim ovu priliku da ih pozdravim.

Više od 5.000 ljudi danas se okupilo u Njujorku na debati o ukidanju i sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, koja se odvija na marginama 57. sjednice Komisije UN-a za status žena. Nasilje nad ženama i djevojčicama je globalan fenomen, koji nadilazi sve granice, sve generacije, sve nacije i sve zajednice. Pa ipak, on ostaje skriven, neprijavljen, neprocesuiran i nekažnjen. Ovaj trend se mora preokrenuti. EU će neumorno raditi na postizanju širokog dogovora o Zaključcima protiv svih oblika nasilja nad ženama. U protekloj deceniji, EU je podržala više od 100 projekata koji su se direktno bavili nasiljem nad ženama i djevojčicama, u ukupnoj vrijednosti od 80 miliona evra. Među tim programima nalazi se program EU Daphne koji finansira civilno društvo, univerzitete  i lokalne zajednice u njihovom svakodnevnom radu na borbi protiv nasilja i pomoći žrtvama.
 
Vrijeme je da brže napredujemo ka postizanju ravnopravnosti polova tako što ćemo združiti snage i graditi budućnost za sve muškarce i žene u miru i prosperitetu“.

Europa.ba