Izjava visoke predstavnice Ketrin Ešton, u ime Evropske unije, povodom 22. marta 2013, Svjetskog i evropskog dana voda

Povodom Svjetskog dana voda, Evropska unija naglašava da su bezbjedna voda za piće i sanitarni uslovi presudni za zdrav i dostojanstven život. Pa ipak, milioni ljudi širom svijeta još uvijek nemaju pristup čistoj vodi za piće, te su tako lišeni osnovnog ljudskog prava. EU potvrđuje da ljudsko pravo na bezbjednu vodu za piće i sanitarne uslove proističe iz prava na adekvatan životni standard i da je neraskidivo povezano sa pravom na najviši mogući standard fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i pravom na život i ljudsko dostojanstvo.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda naglašava značaj međunarodne saradnje. Velika pomoć koju EU daje trećim zemljama sa ciljem da se obezbijedi bolji pristup čistoj vodi i sanitarnim uslovima jasan je doprinos tim naporima. EU je potrošila više od 2,2 milijarde evra na programe obezbjeđenja vode i sanitarnih uslova u periodu 2007-2012.

Zaštita vode je takođe strateško pitanje koje privlači sve veću pažnju. Sve veća nestašica vode, loš kvalitet vode, suše i poplave, naglašene klimatskim promjenama, i posljedične ekonomske i demografske promjene mogu negativno da utiču na mir i stabilnost. EU snažno podstiče održive pristupe saradnje preko granica u oblasti upravljanja vodama u cijelom svijetu koji promovišu ekonomski i socijalni razvoj, političku stabilnost i mir i bezbjednost.

Hrvatska*, koja je u procesu pristupanja, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija*, države sa statusom kandidata, Crna Gora*, Island+ i Srbija*, zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja i sa statusom potencijalnog kandidata, Albanija i Bosna i Hercegovina, i zemlje EFTA-e, Lihtenštajn i Norveška, članice evropske ekonomske zone, kao i Ukrajina, Republika Moldavija, Jermenija, Azerbejdžan i Gruzija, pridružuju se ovoj izjavi.

* Hrvatska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora i Srbija još uvijek se nalaze u procesu stabilizacije i pridruživanja.

+ Island je članica EFTA-e i evropske ekonomske zone.

Europa.ba