Institut za standardizaciju BiH spreman da postane članom evropskih tijela za standardizaciju

Najznačajniji rezultat projekta je da je Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine spreman da postane član evropskih standardizacijskih tijela. Takođe, projekat je otvorio priliku da industrija i potrošači u BiH u skorijoj budućnosti dobiju standarde koji će biti ekvivalentni onima u EU.

Svi postignuti rezultati prezentovani su na završnoj konferenciji Twinning projekta“Podrška Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine” održanoj u Sarajevu, te je ujedno obilježena njegova uspješna implementacija sa kojom je započeto 2011. godine.

Vrijednost cjelokupnog projekta iznosila je 800.000 eura. Iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) Evropska unija je finansirala ovaj projekat u iznosu od 500.000 eura,  dok je ostatak finansirala Bosna i Hercegovina.

„Sa projektom smo poboljšali transparentnost i pristup informacijama o standardima na nacionalnom, internacionalnom i evropskom nivou, te je je dat doprinos strategiji informacijskog sistema za standardizaciju kako bi bio kompatibilan s međunarodnim i posebno evropskim organizacijama za standardizaciju. Ovaj projekat je od zaista velikog značaja za ekonomiju Bosne i Hercegovine, njenu integraciju u evropski režim kvaliteta. Važan je za bh. preduzeća da razvijaju međunarodne kompetencije, svoje izvozno tržište i ekonomsku ulogu“ istakao je Martin Schieder, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastruktruru u Delegaciji EU u BiH.

„Veoma sam sretan da su očekivani rezultati prije početka projekta sada, na kraju, i ostvareni. Institut za standardizaciju uspostavio je informacioni centar za notifikaciju i notifikacionu tačku standarda prema EU i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Projekat je pomogao da naš Institut dobije dva nova softvera koji će olakšati rad našim ljudima koji će sada imati pravovremene informacije bez kašnjenja. No, najvažnije je da će ovaj projekat cijeloj Bosni i Hercegovini, njenim proizvođačima i industriji omogućiti da poboljšaju svoje industrijske i trgovinske veze sa EU i međunarodnim tržištem“ istako je Aleksandar Cincar, direktor BAS Instituta.

Projekat je provodio Konzorcij koji se sastoji od Instituta za standardizaciju Njemačke (DIN), Instituta za standardizaciju Bugarske (BDS), na čelu sa Asocijacijom za standardizaciju i certifikaciju Španije (AENOR).

Europa.ba