Zamjenik šefa Delegacije EU Daviddi se sastao sa Sejdićem i Fincijem

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Dr Renzo Daviddi danas se sastao sa Dervom Sejdićem i Jakobom Fincijem kako bi ih informisao o napretku razgovora u vezi sa provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava.

Delegacija Evropske unije i EUSR je angažovana u nizu aktivnosti s ciljem pomaganja političkog procesa koji treba da riješi pitanje diskriminacije u izboru članova Predsjedništva BiH. “U svjetlu sljedećeg sastanka Dijaloga na visokom nivou između EU i BiH o procesu pristupanja, planiranog za 11. april ove godine, lideri sedam političkih stranaka su prošle sedmice u Briselu vodili konstruktivne razgovore. Iskazali su jasnu spremnost za postizanje političkog dogovora za provođenje presude u slučaju Sejdić i Finci”, rekao je Davidi na sastanku održanom u Zgradi EU u Sarajevu.

Zamjenik šefa Delegacije EU je pojasnio da se veliki dio razgovora odnosio na model direktnog, “simetričnog” izbora koji uzima u obzir specifične ustavne karakteristike BiH. “Ipak, preostaje još mnogo detalja koji trebaju biti definisani i politički lideri trebaju da nastave rad u BiH s ciljem da 11. aprila predstave politički dogovor”, zaključio je Daviddi.

Europa.ba