Izjava evropskog komesara Štefana Fülea o političkim konsultacijama u vezi sa provođenjem presude Sejdić i Finci

Komesar Füle je po dolasku u Delegaciju Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, izjavio:

Ovdje sam da naglasim institucionalnim i stranačkim liderima u BiH koliko je hitno da se provede presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci. Drago mi je što su mi se pridružile kolege iz Vijeća Evrope i Venecijanske komisije – što samo naglašava obaveze Bosne i Hercegovine prema Vijeću Evrope.

Ovo pitanje je od vitalne važnosti za Evropsku uniju. Poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima je od najveće važnosti za zemlje članice. Vjerujemo da svatko treba imati pravo da se kandiduje za izbore. To je i zakonska obaveza Bosne i Hercegovine i prema Vijeću Evrope, a i prema ugovoru potpisanom sa Evropskom unijom – Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Istovremeno, to je i jedan od preduslova da bi zahtjev za članstvo u EU bio uzet u obzir.

Bili smo jasni o posljedicama u slučaju nepostizanja napretka. Bez postignutog dogovora, a potom stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji I pridrživanju, put BiH ka EU bio bi zamrznut.

Kao što je Generalni sekretar Vijeća Evrope, gospodin Jagland istakao 9. aprila (citiram):

“Još jedni izbori koji bi kršili Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, bili bi neprihvatljivi, i ozbiljno bi doveli u pitanje legitimnost i kredibilnost izabranih tijela u zemlji. Ovo je posljednja stvar koju građani BiH trebaju ili zaslužuju.”

Takvo što bi zbilja bilo loše po građane ove zemlje koji žele bolju budućnost, osobito u vrijeme kada ostale zemlje u regionu idu naprijed ka EU. BiH je uistinu suočena sa rizikom da zaostane u odnosu na region.

Politički lideri nisu stavili pitanja Evropske unije kao svoj prioritet i pretočili verbalnu opredijeljenost ka EU u konkretna djela. To je vrlo razočaravajuće.

Europa.ba