Izjava evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva, Štefana Fülea, nakon konsultacija sa političkim strankama u Bosni i Hercegovini

11. april 2013. godine

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle danas se sastao sa liderima vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini kako bi razgovarali o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Nakon današnjih sastanaka, komesar Füle sa žaljenjem primjećuje da političke stranke nisu uspjele postići nikakav suštinski napredak, u proteklih više od tri godine, u provedbi presude Sejdić i Finci. Komesar Füle konstatuje da proces organizacije i vođenja razgovora na čelu sa Evropskom unijom nije dao konkretne rezultate zbog nesposobnosti političkih lidera da  verbalnu opredijeljenost pretoče u konkretna djela. Komesar Füle izražava žaljenje što je zbog toga neophodno otkazati treću rundu Dijaloga na visokom nivou između EU i BiH o procesu pristupanja.

Komesar Füle ističe da je pitanje provedbe presude Sejdić i Finci i dalje aktuelno te da postaje sve značajnije i hitnije. U smislu šireg političkog konteksta odnosa između različitih grupa građana u Bosni i Hercegovini, od kojih je presuda Sejdić i Finci jedan aspekt, komesar Füle dodaje da je proces evropskih integracija najbolja prilika za rješavanje ovog pitanja. Komesar Füle ističe da je daljnji angažman neophodan.

Komesar Füle će sada obaviti konsultacije sa visokom predstavnicom i potpredsjednicom Evropske komisije Catherine Ashton i  državama članicama Evropske unije. Takođe će o ishodu današnjih sastanaka obavijestiti i generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda.

Komesar Füle izražava žaljenje što su se pojedini stranački lideri fokusirali isključivo na uske stranačke i etničke interese, sa stajalištem očuvanja i daljnjeg jačanja rješenja rezervisanih za tri konstitutivna naroda, nasuprot provođenju same presude Sejdić i Finci.

Nedostatak aktivnosti od strane lidera političkih partija u vezi sa pitanjima Evropske unije zasigurno će ugroziti proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine, kao i status kredibilnog partnera Evropske unije. Još jedni opšti izbori koji krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima bili bi neprihvatljivi i ozbiljno bi doveli u pitanje legitimnost i kredibilitet izabranih tijela u zemlji.

Komesar Füle izražava žaljenje što nedostatak istinskog angažmana političkih lidera da okončaju ustavnu diskriminaciju mnogobrojnih građana Bosne i Hercegovine i usaglase zakonodavstvo sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, prije svega i najviše ide na štetu građana Bosne i Hercegovine.

Komesar Füle podsjeća da su kredibilni napori na provedbi presude neophodni kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine u potpunosti stupio na snagu. Bosna i Hercegovina zatim treba provesti presudu Sejdić i Finci ukoliko želi biti u poziciji da tada podnese kredibilan zahtjev za članstvo na razmatranje Evropskoj uniji. Dok se ovi uslovi ne ispune, neće biti moguće razmatrati daljnje korake Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.

Europa.ba