Ambasador Sorensen podržava kampanju Euromelanoma u Bosni i Hercegovini

Više zdravlja kože za sve je fokus kampanje Euromelanoma, koja je pokrenuta ove godine od strane šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Peter Sorensen. Tokom kampanje, biće organizovani besplatni medicinski pregledi za rak kože u 30 zdravstvenih ustanova u cijeloj zemlji.

Govoreći na konferenciji za medije održanoj u Sarajevu 15. aprila, gdje je kampanja i najavljena, ambasador Sorensen je naglasio da 54.000 Evropljana obole od raka kože svake godine. “Podaci Svjetske zdravstvene asocijacije pokazuju da se broj novih slučajeva raka kože povećava 3-7 % svake godine. Pozivam građane da iskoriste ovu priliku i posjete dermatologe, jer besplatni medicinski pregledi mogu spasiti Vaš život”, istaknuo je ambasador Sorensen.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH je pohvalio dermatologe u BiH koji rade zajedno sa svojim kolegama u Evropi na promociji prevencije, samo-kontrole i zaštite kože.

Ove godine, kampanja će početi 22. aprila i trajat će do 26. aprila. Ovo je druga godina kako se kampanja Euromelanoma održava pod pokroviteljstvom ambasadora Sorensena.

Za više informacija posjetite stranicu Euromelanoma 2013


 

Europa.ba