Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Ketrin Ešton, izjava za medije u Bosni i Hercegovini


Dobro jutro. Drago mi je da sam ponovo u predivnom gradu Sarajevu.

Sjetićete se da sam bila ovdje prije nepunih šest mjeseci sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Hilari i ja smo došle da prenesemo ključnu poruku: potrebno je djelovanje političkog rukovodstva  zemlje.

Tada sam rekla da smo potpuno opredijeljni za Bosnu i Hercegovinu i da želimo da vidimo da jedinstvena, stabilna, prosperitetna, multietnička zemlja vlastitim naporima zauzima mjesto u Evropskoj uniji koje joj s pravom pripada.

Takođe sam naglasila da je za ostvarenje evropske budućnosti bitno prevazići unutrašnje podjele, politička rivalstva i uvriježene interese – u suprotnom, zemlja će zaostati za ostalim zemljama u regionu.

Neće vas iznenaditi to što sam veoma razočarana time što u međuvremenu nije ostvaren nikakav napredak.

Dozvolite mi da jasno kažem da je Evropska unija održala svoju riječ i obezbijedila svu neophodnu podršku,  preko izuzetne delegacije na čelu sa Peterom Sorensenom i kroz nastojanja komesara Štefana Filea.

On je bio ovdje prošle sedmice da bi pomogao u nastojanjima da se izvrši odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Ja iskreno dijelim Štefanovo žaljenje što političke stranke nisu svoje deklarisano opredjeljenje pretočile u konkretno djelovanje. Umjesto toga, čini se da su u središte pažnje stavile stranačke i nacionalne interese.

Mogu samo da ponovim da pitanje izvršenja presude u predmetu Sejdić-Finci neće nestati – samo će dobiti na značaju i hitnosti.

Samo napredak u pogledu izvršenja presude omogućiće stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, nakon čega će zemlja moći da podnese valjan zahtjev za članstvo u EU.

Čvrsto sam uvjerena u evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

To je ono što građani Bosne i Hercegovine žele i zaslužuju. Ljudi žele da vide napredak. Žele da vide zemlju u kojoj se poštuju njihova prava. Žele da vide da se djelotvorno rješavaju hitna pitanja – privreda, radna mjesta, vladavina prava.

Evropska unija je snažan partner građana ove zemlje. Preko vas im poručujem da pozovu svoje lidere na odgovornost.

Pozivamo političke lidere da slušaju, zajednički preuzmu odgovornost i djeluju. Molim vas da zemlju i njenu evropsku budućnost ne dovodite u rizik.

Na početku sam rekla da mi želimo da Bosna i Hercegovina uspije. Vratila sam se u najkraćem mogućem vremenu da ponovo pošaljem tu poruku. Međutim, kao i bilo gdje na svijetu, uspjeh počinje kod kuće. A ja ljudima ove zemlje želim istinski uspjeh.

Hvala.

Europa.ba