Visoka predstavnica i potpredsjednica Ketrin Ešton završila posjetu Bosni i Hercegovini

Visoka predstavnica i potpredsjednica Ketrin Ešton posjetila je Bosnu i Hercegovinu 18. aprila. Eštonova je dan počela zvaničnom posjetom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, gdje se sastala sa članovima Predsjedništva Željkom Komšićem,  Bakirom Izetbegovićem i Miroslavom Vujičićem, šefom kabineta Nebojše Radmanovića. Na sastanku, Eštonova je naglasila kontinuiranu opredijeljenost Evropske unije za buduće članstvo Bosne i Hercogovine u EU.

Nešto kasnije, u obraćanju medijima u prostorijama Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika u Sarajevu, Eštonova je izrazila razočaranje time što politički lideri nisu postigli dogovor o izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. Eštonova je apelovala na građane Bosne i Hercegovine da pozovu svoje lidere na odgovornost. Istakla je napore koje ulaže Evropska unija kako bi pomogla Bosni i Hercegovini  i rekla da napredak ka Evropskoj uniji ova zemlja mora da ostvari sopstvenim snagama. Eštonova je takođe istakla da građani žele da vide rješenje hitnih problema – privrede, radnih mjesta i vladavine prava.

Eštonova je razgovarala sa zaposlenima Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika i zahvalila im se na opredijeljenosti i naporima da Bosnu i Hercegovinu približe Evropskoj uniji.

Zajedno sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU, ambasadorom Peterom Sorensenom, i komandantom vojne misije EUFOR ALTHEA, general-majorom Diterom Hajdekerom, Eštovova je posjetila Memorijalni centar Potočari u Srebrenici i odala poštu žrtvama genocida koji je tamo počinjen. Eštonova je položila vijenac u znak sjećanja na žrtve i obišla mezarje. Posjetila je i memorijalni zid sa imenima žrtava i upisala se u knjigu posjetilaca. Eštonova je cijelo vrijeme bila u pratnji članova udruženja porodica žrtava, koji su joj prenijeli svoje priče i iskustva. Na kraju posjete, Eštonova je obišla memorijalnu sobu i pogledala dokumentarni film o događajima u Srebrenici.

Europa.ba