EU i UNHCR posjetili raseljene porodice u istočnoj BiH kojima je najviše potrebna pomoć

Skoro godinu dana nakon Donatorske konferencije u Sarajevu, predstavnik UNHCR-a, Andrew Mayne, i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, danas su posjetili ugrožene povratnike i interno raseljene osobe kojima je najviše potrebna pomoć, u istočnoj Bosni i Hercegovini.

Delegacija se susrela sa povratničkim porodicama u naseljima Kozići i Kukavice na području Rogatice, te sa povratnikom u naselju Gornji Gradac u Novom Goraždu, nakon čega su posjetili Kolektivni centar “Balkan“ u Goraždu i gradilište Splavište, gdje dva objekta za socijalno stanovanje ubrzano poprimaju svoj oblik, kao zamjena za nedavno srušena prihvatilišta, koja su se tu nalazila i bila u trošnom stanju. Rad na Splavištu finansira Vlada Njemačke, putem UNHCR-a i svog partnera, Katoličke službe pomoći.

Ambasador Sorensen je izjavio: “Uspješna realizacija Regionalnog stambenog programa mora se zasnivati na solidnom znanju dobijenom sa terena, tako da je dobro da danas iz prve ruke sagledamo potrebe ljudi. Ovim programom će se pomoći prvo najugroženijim – i ja bih podstakao lokalne organe da odigraju aktivnu ulogu u pružanju pomoći ovim ljudima, kako bi oni ponovo izgradili svoje živote”.

Cilj posjete je bio da se istaknu i bolje razumiju potrebe ugroženih raseljenih osoba, kao dio početne faze Regionalnog stambenog programa (RHP), koja je upravo u toku. Putem ove inicijative će se osigurati trajna stambena rješenja za ugrožene pojedince i zajednice, koji su osamnaest godina nakon sukoba još uvijek raseljeni i žive u uvjetima ispod svakog standarda, gdje je održivost mala ili nikakva.

“Današnja posjeta ukazuje na aktivnosti koje se odvijaju na identifikovanju i pružanju pomoći ugroženim porodicama kojima je neophodno rješenje u skladu sa Aneksom VII Revidirane strategije. UNHCR, EU i Organizacija za sigurnost i Razvoj u Evropi (OSCE) rade zajedno sa organima vlasti na tome da ove zajednice dobijaju pomoć od samog početka pa sve do realizacije RHP-a”, naglasio je g. Mayne.

Svrha posjete je bila i da se podstakne veće učešće lokalnih organa u osiguranju održivije podrške za ove pojedince i zajednice, čime bi se njima pružila pomoć, a drugi bi se podstakli na povratak.

Europa.ba