Ambassador Sorensen i gradonačelnik Sarajeva Komsic posjetili sarajevsku Vijećnicu

Rekonstrukcija i briga o spomenicima od istorijske i kulturn važnosti u BiH nalazi se u vrhu prioriteta Evropske unije u BiH, izjavio je danas Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Peter Sorensen. On je posjetio sarajevsku Vijećnicu, koja prolazi kroz četvrtu i posljednju fazu rekonstrukcije, zajedno sa gradonačelnikom Sarajeva, Ivom Komšićem, i njegovim zamjenicima, Rankom Čovićem i Aljošom Čamparom. „Predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo što i Evropska unija učestvuje u projektu obnove sarajevske Vijećnice“, dodao je ambasador Sorensen.

Gradonačelnik Sarajeva je zahvalio Evropskoj uniji na dosadašnjoj finansijskoj podršci, posebno kad je riječ o projektu obnove sarajevske Vijećnice.

„Zahvaljujući našim naporima ali i podršci brojnih prijatelja, zemalja i gradova, među kojima je svakako i Evropska unija, ovaj simbol Sarajeva vrlo brzo će biti vraćen u novo, obnovljeno ruho“, dodao je gradonačelnik Komšić.

Cilj posjete bio je informiranje o dinamici radova na realizaciji Ugovora između Delegacije Evropske unije u BiH, firme izvođača radova – „Unigradnja“ d.d. Sarajevo i firme koja vrši nadzor radova „Safege“, te korisnika Ministarstva civilnih poslova BiH i Grada Sarajeva.
Ovim ugovorom, koji je potpisan početkom marta prošle godine, odobreno je 5 milion eura iz IPA fondova Evropske unije, namjenski za izvođenje IV faze obnove, koja obuhvata instalaterske radove, gipsane i slikarske dekoracije, te druge radove u enterijeru objekta.
Evropska unija je do sada uložila preko 8 miliona eura u obnovu Vijećnice.

Europa.ba