Kviz za mlade i izložba povodom proslave Dana Evrope u Zenici

Kao dio programa obilježavanja Dana Evrope u BiH u organizaciji Delegacije EU/Specijalnog predstavnika u BiH, Zenica je bila domaćin kviza za učenike osnovnih škola i izložbe mladih autora na otvorenom.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH, ambasador Peter Sorensen, zajedno sa načelnikom Zenice Huseinom Smajlovićem, prisustvovao je kvizu koji je osmišljen da testira znanje učenika iz tri osnovne škole o ljudima i mjestima u EU. Ambasador Sorensen proglasio je pobjednički tim, osnovna škola “Meša Selimović”, koji će se takmičiti u polufinalu u Banja Luci.

“Znam da može biti samo jedan pobjednik, ali vjerujte mi, bez obzira koga će žiri izabrati – svi ste danas pobjednici. Pobjednici ste zbog hrabrosti da učestvujete u kvizu, impresivnog znanja o Evropskoj uniji i zbog pozitivnog i takmičarskog duha koji ste pokazali danas”, rekao je ambasador Sorensen prilikom proglašenja pobjedničkog tima.

Po završetku kviza,  Ambasador Sorensen, zajedno sa gradonačelnikom Smajlovićem i direktorom Direkcije za evropske integracije, Nevenkom Savić, otvorio je izložbu “EU in Art” na Trgu Alije Izetbegovića. Izložba je bila sačinjena od oko 60 radova mladih umjetnika iz Sarajeva, Brčkog, Čelinca, Maoče, Visokog, Bijeljine, Bihaća, Banja Luke, Gradiške, Višegrada i Tuzle. Umjetnici su portretisali širu i dublju zajednicu Evropske unije, onako kako je zamislio Robert Schuman i ulogu građana u toj zajednici i šta to znači za BiH.

Uručujući nagrade pobjednicima takmičenja – Damiru Zirojeviću, prvo mjesto, Selmi Sleman, drugo mjesto i Azri Uzejrović, treće mjesto – ambasador Sorensen je rekao: “Evropska unija snažno podržava važnost umjetnosti i kulture i daje pozamašnu finansijsku podršku kulturnim aktivnostima. Umjetnost i kultura su isprepletani sa svim našim aktivnostima i svakodnevnim životom i uprkos tome što daju individualnu viziju, oni su, takođe, univeryalni jezik čitavog svijeta.”

Izložba je zatvorena nastupom učenika zeničke Muzičke škole i mažoretkinja iz Kiseljaka.

Europa.ba