Otvorena turistička info-kancelarija u parku prirode u Zavidovićima

Popularno piknik-izletište i park prirode “Tajan” u Zavidovićima, poboljšao je svoju infrastrukturu kako bi omogućio posjetiocima da još više uživaju u ovoj eko-zoni, otvarajući vrata svoje novoizgrađene info kancelarije za turiste. Projekat izgradnje kancelarije trajao je skoro tri godine i finansiran je od strane Evropske unije sa 350 000 eura, što predstavlja tri četvrtine ukupne vrijednosti projekta.

Svečanoj ceremoniji završetka projekta prisustvovali su ambasador Peter Sorensen, načelnik opštine Zavidovići, Suad Omerašević, direktor Turističke zajednike Zeničko-dobojskog kantona, Senaid Šabanović, i kantonalni i opštinski zvaničnici.

Govoreći na ceremoniji okončanja Tajan projekta, ambasador Sorensen je izjavio: “Evropska unija je do sada investirala preko tri miliona eura u razvoj turizma u BiH. Turizam u BiH se nalazi na dobrom putu, s obzirom da bilježi stalni rast posjeta turista iz susjednih zemalja, zemalja EU, kao i drugih, neevropskih, zemalja. Ipak, BiH treba da pokaže konkretan napredak u poboljšanju regulatornog okvira u ovoj oblasti, tako što će harmonizovati politike, poboljšati koordinaciju i zajedničku promociju zemlje, kao i poboljšati zakone i regulativu u skladu sa evropskim standardima i zahtjevima.

Ovom prilikom, direktori Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona i menadžmenta parka potpisali su memorandum razumjevanja o daljoj zajedničkoj saradnji u razvoju parka.

Europa.ba