Ekonomska kriza – Odgovor Evropske unije

Evropska unija reaguje na globalnu ekonomsku krizu kroz aktivnosti na različitim nivoima. Ove aktivnosti uključuju:

  • Fiskalnu konsolidaciju i jačanje ekonomskog upravljanja
  • Reforma i oporavak finansijskog sektora
  • Reforme za podsticanje rasta i stvaranje novih radnih mjesta
  • Podrška EU državama u poteškoćama dok reforme ne proizvedu rezultate.

Fiskalna konsolidacija u jačanje ekonomske vlasti

Evropska unije preduzima konkretne korake za mnogo jače integracije unutar ekonomske i monetarne unije. Akcije EU fokusirane su na obnovu održivih javnih finansija i rješavanje drugih makroekonomskih debalansa kao i na pružanje pomoći zemljama članicama koje imaju poteškoće. Pored toga, uspostavljena su nova pravila kako bi se osiguralo jače i efikasnije ekonomsko upravljanja, naročito u zoni eura, sa odgovarajučim mehanizmima za praćenje napretka i obezbjeđenje sprovođenja mjera.

Reforma i oporavak finansijskog sektora

Aktivnosti EU usmjerene su na sprovođenje strožijeg regulatornog režima u finansijskom sektoru ne samo unutar EU već i na globalnom nivou (G20). U isto vrijeme, neophodno je jačanje finansijskog sektora tako da banke mogu obezbjediti podršku ekonomiji kroz osiguravanje kredita.

Reforme za podsticanje rasta i stvaranje novih radnih mjesta

EU akcije imaju za cilj i podsticanje strukturalnih reformi te podršku ulaganjima za povećanje rasta; jačanje jedinstvenog tržišta, naročito za usluge, energiju i e-poslovanje; borbu protiv nezaposlenosti, naročito nezaposlenosti mladih. Cilj je stvaranje uslova za pametniji, održiviji rast.

Podrška EU državama u poteškoćama

Sistem ekonomskog upravljanja EU omogućava odgovarajuće upravljanje i praćenje na EU nivou. Svake godine, Komisija je pažljivo analizira Nacionalni program reformi svake države članice i provjerava jesu li politike usklađene s orijentacijom postavljenom na višem nivou. Rezultat analize se nađu u specifičnim preporukama za svaku zemlju koje Komisija naknadno usvaja u maju i prezentuje ih Vijeću Evrope na odobrenje u junu. Novouvedeni Postupak makroekonomskog odstupanja garantuje poboljšano praćenje makroekonomske neravnoteže uz mogućnost sankcija za države članice euro zone koje se ne bave pretjeranim problemima makroekonomske neravnoteže.

Više detalja o aktivnostima EU na ekonomsku krizu možete pročitati na ovom linku http://europa.eu/newsroom/highlights/financial-crisis/index_en.htm

Europa.ba