Sastanak ambasadora Sorensena i šefova misija EU sa gradonačelnikom Sarajeva Komšićem

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen i šefovi misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas su se sastali sa gradonačelnikom Sarajeva Ivom Komšićem u Zgradi EU u Sarajevu.
Gradonačelnik Komšić je predstavio planove budućih projekata Gradske uprave, među kojima je kao neke od prioriteta istakao Vijećnicu, Olimpijske igre mladih 2017. godine i “Sarajevo-evropski most kultura 2014”.

Ambasador Sorensen i šefovi misija EU su pozdravili napore gradonačelnika Sarajeva da unaprijedi saradnju sa gradonačelnicima Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Mostara. Govoreći o podršci EU raznim projektima u Bosni i Hercegovini, ambasador Sorensen je naglasio važnost zaštite kulturnog nasljeđa.

Od 2008. godine do danas, Evropska unija je izdvojila 13 miliona eura iz programa IPA i PHARE za obnovu kulturnog nasljeđa u BiH. Dosada je EU osigurala više od osam miliona eura za kofinansiranje obnove sarajevske Vijećnice, koja bi trebalo da bude završena do kraja juna 2014. godine.

Takođe, EU finansira restauraciju kulturnog nasljeđa u Stocu, mostove, mlinove i stari grad Vidoški, Vijećnicu u Novom Gradu te Kastel u Banjaluci.

“Sva ova zdanja imaju veliki značaj, ne samo za Bosnu i Hercegovinu i jugoistočnu Evropu, ona su dio šire, evropske istorije”, istakao je ambasador Sorensen.

Šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini redovno se sastaju sa zvaničnicima raznih nivoa vlasti u zemlji kako bi se iz prve ruke informisali o raznim pitanjima.

Europa.ba