Završena izgradnja Prijemnog centra za azilante BiH

Bosna i Hercegovina sada ima novo prihvatilište za sve one koji traže azil u zemlji. Ovo je prvo prihvatilište ove vrste a njegova uspostava je jedna od odrednica za procesa vizne liberalizacije te funkcionisanja procesa migracija i azila u BiH i stoga od značaja za proces evropskih integracija BiH.  Smještajni kapacitet objekta je 150 azilanata.

Opšti cilj projekta izgradnje prihvatilišta je unaprijeđenje kapaciteta Ministarstva sigurnosti BiH za upravljanje migracijama i azilom, naročito njenog odjela za azil. Objekti koje Ministarstvo sigurnosti BiH, Odjel za azil, trenutno koristi u ove svrhe su neuslovni i ne ispunjavaju osnovne međunarodne standarde.

Izgradnja Prijemnog centra za azilante je podržana kroz projekat “Izgradnja Prijemnog centra za azilante u Bosni i Hercegovini”, financiran iz EU programa IPA 2008 – II dio programa. Ukupan iznos sredstava za radove EUR 701,468.93 a za nadzor EUR 164,900.00. Ministarstvo sigurnosti BiH je sufinanciralo projekat u iznosu od 500.000 eura.

Iz programa EU pomoći, izgrađen je prijemni objekat neophodan za prijem i podršku azilanatima, administrativni objekat u kojem će biti smještena administracija samog centra sa prataćim prostorima koje će korstiti NVO koje se bave azilantima. Pored ova dva objekta izgrađen je objekat za zdravstvenu zaštitu u kojem će azilanti imati redovnu zdravstvenu kontrolu te dva tehnološka objekta – kotlovnica koja će zagrijavati sve prostore azilanstkog centra i obezbjeđivati toplu sanitarnu vodu za potrebe azilanata a na kraju kompleksa urađen je i rezervoar kapaciteta 100 m3. Urađena je i kompletna interna saobraćajna mreža te igrališta i igraonice za potrebe djece azilanata.

Preostale su manje tehničke aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva sigurnosti čiji je završetak, te puno funkcionisanje Prijemnog centra za azilante planirani za oktobar 2013. godine.

 

Europa.ba