Povećavanje učešća građana u reformama planiranja ruralnog razvoja

Uspostavljanje mreže nevladinih organizacija, koja će za efekat imati povećanje aktivnog učešća građana u reformama ruralnog razvoja u BiH, cilj je dvogodišnjeg programa ACoRD – Savez za zajednički ruralni razvoj. Implementacija projekta je započela konferencijom “Ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini”. Ovo je jedan od 16 projekata koje Evropska unija finansira iz programa predpristupne pomoći namjenjenih razvpju civilnog društva. EU sufinansira ACoRD projekat u iznosu od oko 200,000 eura.

Ruralni razvoj ima veliki potencijal za podršku cjelokupnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine kao i smanjenju nezaposlenosti koja je akutni problem u zemlji. Očekujemo da će nakon ovog projekta organizacije koje se bave ovim pitanjem moći govoriti jačim glasom prema institucijama vlasti da se provedu određene reforme koje će dati veći zamah ruralnom razvoju“ istakao je Džemal Hodžić, program menadžer za civilno društvo u Sektoru operacija Delegacije EU u BiH.

Projekat provodi Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) kao vodeća organizacija u saradnji sa domaćim partnerskim organizacijama REDAH, Nešto Više, LAG Una-Sana i evropskim partnerom ELARD – Evropskim udruženjem LEADER za ruralni razvoj.

„Da bi država u procesu pristupanja EU mogla ostvariti određene beneficije ona mora ispuniti određene uslove koji je u ovom slučaju osnivanje mreže. Sve zemlje u regiji imaju mrežu, te nema razloga da je i BiH ne osnuje“, istakla je Snježana Janjetović, koordinator Mreže za ruralni razvoj u Agenciji za saradnju, edukaciju i razvoj.

Europa.ba