Diplomate Evropske unije posjetili Foču

Zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi, španska ambasadorka u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin, bugarski ambasador u BiH Angel Angelov, šef belgijske diplomatske misije Jean-Pierre Biebuyck, zamjenik slovenačkog ambasadora David Brozina i drugi sekretar italijanske ambasade Ilaria Ragnoni, posjetili su Foču u srijedu, 29. maja 2013. godine.

Nakon sastanka sa načelnikom Foče, zamjenicom načelnika i predsjednikom Skupštine opštine, dr Daviddi je izjavio: “EU integracija je za cijelo društvo. EU integracija je o obrazovanju, o otvaranju novih radnih mjesta, o ekonomiji i kulturi, te o poljoprivredi i trgovini. Razgovarali smo danas kako su ljudi na području Foče, bilo da su privrednici, doktori, profesori, studenti ili dužnosnici, ključni igrači u procesu integracije u EU”.

Pored sastanaka sa opštinskim vlastima, diplomati EU su se također sastali sa studentima Medicinskog fakulteta i posjetili Nacionalni park Sutjeska, gdje su otvorili novi turistički informativni centar. Kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) Evropska unija je uložila 350.000 eura za razvoj Nacionalnog parka Sutjeska.

Europa.ba