Dan Evrope

9. maj, Dan Evrope, je godišnjica Šumanove Deklaracije koja se smatra začetkom stvaranja današnje Evropske unije. U svom govoru u Parizu 1950. godine, samo pet godina po završetku najbrutalnijeg rata koji su Evropljani međusobno vodili, Robert Šuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predložio je novi oblik političke organizacije Evrope čiji su ciljevi bili da rat među evropskim narodima učine nezamislivim. Tokom samita lidera EU u Milanu 1985. godine, odlučeno je da se 9. maj proslavlja kao „Dan Evrope“.

Danas je 9. maj simbol Evrope (Dan Evrope) koji, uz zastavu, himnu, moto (Ujedinjeni u različitosti) i jedinstvenu valutu (euro) predstavlja simbol Evropske unije.

Ujedno je ovo i prilika da se jednom godišnje obilježe dostignuća EU i da se podsjetimo na njene ciljeve: mir, slobodu, blagostanje i zajednički rad. To je prilika za aktivnosti i proslave koje približavaju Evropu njenim građanima i ljude u Uniji bliže jedne drugima. Ove godine čak i više nego inače jer je Evropska godina građana, posvećena prvaima koji dolaze uz državljanstvo EU. Cijele godine EU ohrabruje dijalog među svim nivoima vlasti, civilnim društvom i privrednicima na događajima i konferencijama širom Evrope kako bi se razgovaralo o tim EU pravima i gradila zajednička vizija kakva bi EU trebala biti 2020. godine.

Delegacija Evropske unije u BiH obilježava 9. maj, Dan Evrope u BiH od 1997. godine različitim kulturnim i sportskim događajima. Ove godine BiH građani su pozvani da se priključe aktivnostima širom zemlje i budu dio proslave u cijelom svijetu. Srećni smo što smo bili zajedno u Zenici, Banjaluci, Brčkom i Sarajevu.

Europa.ba