Dan Evrope širom BiH

Zenica: EU in Art

U centru Zenice su 9. maja, Husein Smajlović i ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, otvaranjem izložbe “EU u umjetnosti”, označili početak proslave Dana Evrope u ovom gradu.

Mladi umjetnici su likovnim radovima i digitalnom izrazom – fotografijom portretisali EU, zajedništvo koje ona simbolizuje te kako vide BiH u tom kontekstu. U preko 60 radova umjetnika iz cijele BiH, simbolično su prikazane vizije mladih BiH o EU te njihove želje da BiH što prije bude dio evropske porodice. Takmičenje “EU u umjetnosti” (“EU in Art“) pokrenuto je u martu i u njemu su učestvovali mladi umjetnici iz Sarajeva, Brčkog, Čelinca, Maoče, Visokog, Bijeljine, Bihaća, Banjaluke, Gradiške, Višegrada i Tuzle. Na ceremoniji u Zenici, ambasador Sorensen, direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić i načelnik Smajlović dodijelili su nagrade umjetnicima za radove koje je stručni žiri odabrao kao najbolje. Izvedbama učenika iz Srednje muzičke škole u Zenici i mažoretkinja iz Kiseljaka zatvorena je ceremonija na Trgu.

Album pobjedničkih radova pogledajte ovdje:http://goo.gl/HgFbg

Banja Luka: Rock ka Evropi u Banjaluci

Više od 1000 mladih uživalo je u muzici popularnih banjalučkih bendova Neuro i Vanja the Frog na koncertu u Banjalučkom Kastelu.

Đurica Štula, član rok benda Vanja the Frog nakon koncerta je izjavio: „Bili smo polaskani pozivom da uveličamo proslavu Dana Evrope u Banjaluci. Također je bio sjajan izbor bendova i Dj-a, posebno zbog činjenice da su bile u pitanju lokalne snage, koje su poprilično popunile tvrđavu Kastel, bez obzira na zloslutne vremenske okolnosti. Ne mogu vam opisati skepticizam u 20:15 dok kišica propadava a Kastel poluprazan, a onda u jednom trenutku ljudi se pojavljuju i sve kreće u priželjkivanom smjeru. Po reakcijama publike stekli smo utisak da im se nastup dopao pa vjerujem da smo opravdali slogan koncerta “Rock ka Evropi”.

Album koncerta možete pogledati ovdje: http://goo.gl/lq6Dv

Brčko: Mladi Evropljani

U okviru aktivnosti koje je organizovala Delegacija Evropske unije u BiH i EUSR kako bi se obilježio Dan Evrope, građani Brčkog su u subotu, 11. maja prisustvovali velikom događaju koji su, svojim izvedbama, upotpunili učenici Muzičke škole iz Brčkog i mladi članovi teatarske trupe “Harlekin” u premijernoj predstavi “Tinejdžerski show”, priču o izazovima odrastanja i tinejdžerskih godina. Cjelodnevno druženje sa građanima Brčkog nastavljeno je uz rođendansku tortu EU, slikanje lica (face painting), trampoline i druge atrakcije.

Album sa proslave Dana Evrope u Brčkom pogledajte ovdje: http://goo.gl/SFrpO

Sarajevo: Trkom u Evropu

U okviru aktivnosti koje Delegacija Evropske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika organizira da obilježi Dan Evrope, sada već tradicionalna “Trka za Evropu” održana je u Sarajevu, u nedjelju, 12. maja.

Tradicionalnu “Trku u Evropu”, dugu 4 kilometra, otvorili su Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH i ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Više od stotinu mališana učestvovalo je u dječjoj trci, održanoj na relaciji BBI-Vječna vatra-BBI. U trci za odrasle, na relaciji BBI-Titova ulica-Musala-Obala Kulina bana-Telali-Mula Mustafe Bašeskije učestvovalo je 200 takmičara, a pobjednici su Darko Živanović (Srbija) u muškoj konkurenciji i Biljana Cvijanović (BiH) u ženskoj. Obilježavanje Dana Evrope u Sarajevu kroz podrška sportu i razvijanju sportskog duha učesnici su ocjenili pozitivno, naročito zbog učešća velikog broja mališana.

„Drago mi je da sam bila dio trke. Obzirom da nisam profesinalni trkač i da trci nisu prethodile velike pripreme, na prvu četiri kilometra zvuči jednostavno, bez nekog napora. No, nije baš tako. Što si spremniji lakše ćeš podnijeti. Trka je sama po sebi simbolična, jer upravo smo možda i mi svi kao država olako shvatili put koji još trebamo preći da bismo što prije stigli do Evrope. Ko se ozbiljno spremao i radio prije je stigao. Drugi „takmičari“, naše susjedne zemlje, ozbiljnije su shvatili „pripreme“ i bili odlučniji pa su i prije stigli ili će prije stići. Ovakve inicijative su zaista dobre i nadam se da će se u budućnosti priključiti veći broj građana, a i da ćemo svi kao država postati odlučniji i uporniji u nastojanjima za priključivanje EU.“, rekla je učesnica trke iz Sarajeva.

Album sa Trke za Evropu pogledajte ovdje: http://goo.gl/EQhOo

Europa.ba