Prva reginalna javna debata o implikacijama članstva Hrvatske u EU za Bosnu i Hercegovinu

Prva u nizu od šest regionalnih javnih rasprava organizovanih tokom jula održana je 28. juna u Bihaću, pod nazivom “Upoznaj se sa promjenama: Implikacije članstva Hrvatske u EU za Bosnu i Hercegovinu.“

Cilj manifestacije bio je podstaći širu diskusiju među lokalnim i internacionalnim sudionicima, i EU o tome koja su to ključna pitanja i prilike za Bosnu i Hercegovinu u sjeni pristupanja Hrvatske u EU i kako im pristupiti na najefikasniji način. U živu dvosatnu debatu sa pozvano publikom, bili su uključeni panelisti, visoki zvaničnici hrvatske i slovenačke ambasade u BiH, direktor Razvojne agencije unskosanskog kantona i direktora Privredne komore unskosanskog kantona. Događaj je moderirao Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

Rasprava je bila podijeljena na 2 debate: I) Trgovina i izvoz nakon pristupa Hrvatske; II) Pitanja granica i prava EU građana.

Glavni zaključci sa debata su: da je Unsko-sanski kanton bio ekonomski orijentiran Hrvatskoj i da će pristupanje EU donijeti izazove i prilike; kao i da postoji visok nivo frustracije zbog nesposobnosti bh. političara da naprave potrebne reforme kako bi bh. ambicije ka EU pokrenuli naprijed.

Europa.ba