Unapređenja pristupa građana pravdi

Seminar koji je 1. jula 2013. godine održan u Sarajevu imao je u fokusu pitanje unapređenja pristupa građana pravdi. Ovaj događaj je organizovala Evropska komisija, putem Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX), a u sklopu Strukturnog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Učešće na seminaru je uzelo i nekoliko stručnjaka iz država članica EU, koji su prezentovali relevantne prakse i standarde. Predstavnici nadležnih službi Evropske komisije predstavili su EU zakonske propise sa posebnim osvrtom na krivično procesno pravo.

Svrha seminara je bila da se kod relevantnih institucija i vlasti u BiH poveća razumijevanje u pogledu standarda EU o pristupu pravdi, s posebnim osvrtom na pravo na besplatnu pravnu pomoć i zaštitu korisnika sudskih usluga, pitanja zaštite podataka i objavljivanje sudskih presuda.

U svom uvodnom govoru, Henrik Villadsen, pravni savjetnik i šef Pravne službe Delegacije EU u BiH/specijalnog predstavnika EU, istakao je: “Omogućavanje pristupa građana pravdi je osnovno ljudsko pravo te je neophodno u svakom demokratskom društvu”.

Događaju su prisustvovali predstavnici pravosudnih institucija i ministarstava pravde u Bosni i Hercegovini, predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, direktori agencija za besplatnu pravnu pomoć u Bosni i Hercegovini, predstavnici udruženja sudija i tužilaca i advokatskih komora Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, osoblje Institucije ombudsmena, NVO, te predstavnici međunarodnih organizacija (UNDP, OSCE, Vijeće Evrope) koji se bave ovim pitanjima.

Europa.ba