Obraćanje ambasadora Sorensena i ambasadora Staničića povodom svečanog podizanja zastave Republike Hrvatske.

Obraćanje ambasadora Sorensena povodom svečanog podizanja zastave Republike Hrvatske
 
Republika Hrvatska danas postaje 28. članica Evropske unije. Okupili smo se ovdje da poželimo dobrodošlicu Hrvatskoj u porodicu Evropske unije.
 
Ulazak Hrvatske je dokaz uloženog napora zemlje na provođenju reformi i rješavanju izazova koje sa sobom nosi proces pridruživanja. On pokazuje da se uz neophodnu političku volju da se provedu političke i ekonomske reforme i manifestuje poštovanje prema evropskim vrijednostima, kao što je vladavina prava, demokratski principi i ljudska prava – tada, i tek tada, može ostvariti članstvo u Evropskoj uniji.

Hrvatsko članstvo je, takođe, najnoviji dokaz transformativne snage politike proširenja Evropske unije: ratom razorena prije samo dvije decenije, Republika Hrvatska je sad stabilna demokratija, sposobna da preuzme obaveze članstva u Evropskoj uniji.
Prema tome, ambasadore Staničiću, u ime Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i kao specijalni predstavnik Evropske unije – želim Vam tople i srdačne čestitke.
 
Uspjeh Vaše zemlje je snažan signal za sve zemlje regiona – uključujući Bosnu i Hercegovinu.
 
Hrvatsko članstvo u Evropskoj uniji potvrđuje da je evropska perspektiva i dalje otvorena za sve zemlje u regiji.
 
Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju ne znači da ona napušta regiju. Naprotiv, to znači da se Evropska unija približava Bosni i Hercegovini. Ova zemlja će bukvalno biti okružena jedinstvenim tržištem. Jedinstvenim tržištem koje nudi više mogućnosti.
Evropska unija je izgrađena na pepelu koji je za sobom ostavio Drugi svjetski rat. Pomirenje i saradnja među nekadašnjim protivnicima postali su temelj za mnoge decenije mira, stabilnosti i prosperiteta. Ista ta perspektiva je sad otvorena za cijeli Zapadni Balkan. Istorijsko učlanjenje Hrvatske približava ovu perspektivu za još jedan korak. Zajedno ćemo nastaviti da spremno podržavamo Bosnu i Hercegovinu da što prije krene putem kojim je prošla Hrvatska.

Hvala!

Obraćanje ambasadora Republike Hrvatske, Tončija Staničića, povodom svečanog podizanja zastave Republike Hrvatske

Veleposlaniče Sorensen, kolegice i kolege šefovi i članovi Delegacije i misija država članica, diplomati iz Veleposlanstva Republike Hrvatske, dragi prijatelji,

Kao što primjećujete, obraćam Vam se na novom službenom jeziku Europske unije – na hrvatskom jeziku. Što reći ovoga jutra, nakon što je Hrvatska već 10 sati članica EU osim – napokon je došao i taj dan!

Tijekom posljednjih sati prije ponoći i prvoga sata nakon ponoći, na središnjoj svečanosti u Zagrebu, pokazani su u programu i izrečeni od strane prvih ljudi EU i Hrvatske odgovori na pitanja – zašto Hrvatska treba Europu i zašto Europa treba Hrvatsku?

U Zagrebu su sinoć, također, izrečene brojne i potrebne zahvale, ali treba ih izreći i ovdje. S pozicije prvog hrvatskog diplomata u Bosni i Hercegovini, u ime mojih djelatnika i u svoje ime, iskreno zahvaljujem veleposlaniku Sorensenu, njegovu timu, svima onima koji su radili ili još rade u Delegaciji tijekom posljednjih nekoliko godina, na sadržajnoj, iskrenoj, maksimalno konstruktivnoj suradnji oko svih pitanja toliko važnih za Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju u cjelini.

Veliko hvala i svim djelatnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, djelatnicima hrvatskih konzulata u BiH, diplomatima nazočnim ovdje, ali i svima onima koji rade ili su radili kod nas; onima koji su radili prije više godina, kao i onima koji su radili do jučer. Svi su oni ugradili dio sebe u ovaj dan.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju je značajan koliko za Hrvatsku toliko i za Bosnu i Hercegovinu, za oba entiteta, za sve narode i građane. Udaljena granica EU sada je došla na granice BiH. To je šansa koju je gotovo nemoguće ne iskoristiti, jer povijest EU posljednjih desetljeća pokazuje da je uz njezinu granicu cvjetao napredak. Tisuću kilometara duga granica između EU i BiH označava, u prijevodu na službene jezike BiH – tisuću dobrih vijesti, tisuću šansi za boljitak, tisuću razloga za svođenje unutarnjih pitanja pod europski zajednički nazivnik.

Europska unija i Hrvatska uvijek su dijelile mišljenje kako europski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. Sada više nema niti stvarnih niti formalnih razloga da Hrvatska, preko Veleposlanstva u Sarajevu, generalnih konzulata u Banja Luci i Mostaru, kao i Konzulata u Tuzli, ne bude konkretna i učinkovita produžena ruka EU u BiH. Radujemo se novim izazovima, radujemo se što nam se pruža mogućnost mnogo učinkovitije nego je to bilo do sada pomoći Bosni i Hercegovini i zemljama regije što prije krenuti našim putem. Hrvatska se napokon vratila kući. I njima je tamo mjesto.

Hvala!
 

Europa.ba