Hrvatska ne napušta region – EU se približava Bosni i Hercegovini

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen, danas se u Brčkom pridružio predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, na događaju kojim je simbolično obilježen ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Svečanost je organizovana u sklopu dvodnevne posjete predsjednika Josipovića Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Josipović je istakao pozitivnu ulogu koju Hrvatska želi da ima u pomaganju drugim zemljama regiona kako bi se približile članstvu u EU. Naveo je da je to razlog zbog kojeg je odabrao da njegova prva posjeta inostranstvu, nakon ulaska Hrvatske u EU, bude posjeta Bosni i Hercegovini.

Ambasador Sorensen je izjavio:

“Ovo je istorijska posjeta. Evropska unija je od 1. jula došla na granice Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da će iskustvo Hrvatske stečeno tokom pristupanja u EU biti korisno za BiH i njen vlastiti put. Geografski i trgovinski, mi smo vaš glavni partner. Evropska unija je mjesto gdje Bosna i Hercegovina pripada i siguran sam da se velika većina građana slaže s tim. Evropska unija je otvorena za one koji žele da se pridruže i za one koji ispunjavaju standarde.”

Predsjednik Hrvatske je zajedno sa ambasadorom Sorensenom i gradonačelnikom Brčkog isjekao tortu na kojoj su se nalazile zastave EU, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svečanost je održana na sredini mosta preko rijeke Save, koji spaja BiH i Hrvatsku.

Europa.ba