Izjava visoke predstavnice i potpredsjednice Evropske komisije Catherine Ashton povodom komemoracije u Srebrenici

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije danas je izjavila sljedeće:

“Osamnaest godina je prošlo otkad je genocid počinjen u Srebrenici, u julu 1995. godine. Bol i tuga onih koji su izgubili djecu, roditelje, rođake i prijatelje ne prestaju. U ime Evropske unije iskazujem poštovanje žrtvama.

409 ljudi će biti ukopano u Potočarima danas i tako se pridružiti onima koji su već pronašli viječni mir u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari spomen obilježje i mezarje. Među njima su i posmrtni ostaci dvadesetogodišnjeg Nermina, čija majka Munira me je vodila u obilazak tokom  posjete Srebrenici u aprilu ove godine.

Ne postoje riječi koje mogu opisati bol koji osjećaju majka i otac kada sahranjuju svoje dijete. I ne postoje riječi koje mogu dati smiraj porodicama žrtava. No, možemo pokazati poštovanje za njihov gubitak, odbaciti negiranje genocida, te kao konkretan potez, podržati pravdu. Procesuiranje ratnih zločina počinjenih širom Bosne i Hercegovine i nadalje osigurava da je ustanovljena istina, pravda zagarantovana, a pomirenje učvršćeno, uključujući i ono na regionalnom nivou.

Decenijama dug proces pomirenja koji je doveo do stvaranja Evropske unije bi trebalo da bude inspiracija za pomirenje na Zapadnom Balkanu. Već su učinjeni veliki koraci u tom pravcu, ali još dosta toga treba biti urađeno, posebno od strane onih koji su u vlasti, kako bi građani regiona mogli u potpunosti uživati u mir i prosperitetu, zajedno sa drugim Evropljanima.”

Europa.ba