Slavni glumac Danny Glover podržao kampanju “Govorimo o mogućnostima” posvećenu djeci sa poteškoćama

Specijalni gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, glumac i UNICEF-ov međunarodni ambasador dobre volje, podržao je danas kampanju “Govorimo o mogućnostima”, koju su zajednički pokrenuli Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, UNICEF i USAID, s ciljem podizanja svijesti i promjene stavova i djelovanja opće javnosti prema djeci sa poteškoćama i njihovim obiteljima.

Otpravnik poslova Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi, predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer i v.d. direktor Misije USAID-a u BiH Steven Majors, pridružili su se Dannyu Gloveru u posebnoj igri “između dvije vatre” sa djecom sa i bez poteškoća, održanoj 20. augusta u Sarajevu, u sklopu finala Sportskih igara mladih.

Mjesec i pol od pokretanja, kampanja “Govorimo o mogućnostima” je već prepoznata u društvu kroz mnoge aktivnosti provedene u saradnji sa partnerima koji su joj se pridružili. Inkluzija u sportu i fudbalu je ovaj mjesec bila u fokusu aktivnosti kampanje, kada su Sportske igre mladih i Specijalna olimpijada u Bosni i Hercegovini postali partneri kampanje i dali doprinos promicanju mogućnostima djece sa poteškoćama. Fudbalske zvijezde iz BiH – Edin Džeko, UNICEF-ov ambasador, Miralem Pjanić, ambasador Sportskih igara mladih i Asmir Begović, ambasador Specijalne olimpijade BiH – su u okviru Sportskih igara mladih odigrali posebnu goalball utakmicu sa djecom sa i bez poteškoća. Tom prilikom su Renzo Daviddi i Florence Bauer pozvali javnost da prepozna mogućnosti a ne poteškoće te sve potencijalne partnere da se pridruže kampanji.

Nogometna reprezentacija SAD-a, u saradnji sa USAID-om i Ambasadom SAD-a u BiH, ugostila je više od 40 djece sa i bez poteškoća, učesnika Sportskih igara mladih i drugih udruženja, na svom treningu na stadionu Koševo u Sarajevu. Kampanja je kulminirala na prijateljskoj utakmici odigranoj između fudbalskih reprezentacija BiH i SAD, na kojoj su se djeca sa poteškoćama, zajedno sa svojim drugovima iz Sportskih igara mladih, pridružili fudbalerima u postrojavanju na travnjaku stadiona Koševo pred više od 25 000 posjetitelja.

Evropska unija je do sada obezbijedila 4,6 miliona eura pomoći za socijalnu inkluziju i zaštitu djece u BiH i nastaviti će da pruža podršku u cilju poboljšanja kvaliteta života djece sa smetnjama u razvoju i njihovom pristupu jednakim mogućnostima.

Europa.ba