Građani za Europu: Putem vidljivih promjena u procesu europskih integracija

„Građani za Europu“ naziv je pokrenute inicijative bh. nevladinih organizacija koja je otvorila poligon za neposredno i argumentovano reagovanje svih građana Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija. Već četiri godine 67 nevladinih organizacija koje su članice Inicijative svojim radom doprinose snažnijem glasu civilnog društva u ovom procesu i osiguravaju da reformske promjene budu u skladu sa potrebama bh. građana.

Ovogodišnju treću fazu Inicijative predvodi ekspertni tim Udruženja Vesta pod pokroviteljstvom Specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, Ambasadora Petera Sorensena i podršku Kraljevine Švedske i SIDA-e.

„Proces europskih integracija važan je za svakog pojedinca u Bosni i Hercegovini, što se posebno aktueliziralo pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji, 01. jula 2013. Inicijativom želimo pružiti priliku svima da se njihov glas čuje, ali i probuditi osjećaj da svi imamo važnu ulogu i odgovornost na ovom putu bh. društva. Forum koji je kreiran na našoj web stranici, omogućava građanima da sudjeluju u procesu zagovaranja za prioritetne pomake i da traže veću odgovornost donosioca odluka“ istakla je Amra Selesković, koordinatorica Inicijative.

Tri ciljna sektora kojima se bavi Inicijativa su upravo ona od iznimne važnosti za svakog pojedinca – rad i zapošljavanje, ruralni razvoj i poljoprivreda te energija i okoliš. Podaci o stanju i napretku ova tri sektora redovno se objavljuju na web stranici Inicijative.

U proteklom periodu, nakon konsultacija sa više stotina građana BiH, mreža je definisala neke od prioriteta i usmjerila ovogodišnje aktivnosti na postizanje vidljivih promjena u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

„Trenutno vodimo intenzivan dijalog sa donosiocima odluka u cilju postizanja konkretnih rezultata koji se tiču mjera za poboljšanje efikasnosti službi za zapošljavanje, donošenje zakona o obrazovanju odraslih u svim kantonima FBIH, razvoja institucionalnih mehanizama za uključivanje stručnjaka iz civilnog društva u razvoj politika i strategija u sektoru ruralnog razvoja i poljoprivrede i drugih važnih pitanja“ dodaje gospođa Selesković.

U narednom periodu predstoji niz sastanaka, javnih diskusija, radio i TV emisija o ovim i sličnim temama a svi zainteresovani građani svoj doprinos i mišljenje mogu dati putem web stranice: www.gradjanizaeuropu.ba, FB stranice ili Twitter naloga Inicijative.

Europa.ba