Izjava visoke predstavnice Ketrin Ešton u ime Evropske unije povodom 10. decembra 2013, Dana ljudskih prava


„Ove godine obilježavamo 20. godišnjicu Svjetske konferencije o ljudskim pravima koja je održana u Beču 1993. godine. Bečka deklaracija i Program djelovanja potvrdili su  univerzalnost ljudskih prava i doveli do istorijskog iskoraka u njihovoj promociji i zaštiti. To je i dalje izvor inspiracije za EU, koja ljudska prava svrstava u svoja osnivačka načela. Danas obilježavamo i dvadesetu godišnjicu osnivanja Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava. Čestitamo visokom komesaru Navi Pillay na njenom ličnoj posvećenosti i izuzetnom radu njene kancelarije na zaštiti ljudskih prava u cijelom svijetu.

Prije godinu dana, EU je usvojila Strateški okvir i Akcioni plan za ljudska prava i demokratiju i imenovala prvog specijalnog predstavnika za ljudska prava, Stavrosa Lambrinidisa. Od tada, u središte pažnje stavljamo uvođenje ljudskih prava i demokratije u glavne tokove svih spoljnih aktivnosti EU. Usvojili smo nove Smjernice EU za slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja i uživanja ljudskih prava  lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba. Nastavljamo sa dugogodišnjom kampanjom sa ciljem ukidanja smrtne kazne u cijelom svijetu.

EU je i dalje predana promovisanju poštovanja i zaštite svih ljudskih prava svih pojedinaca  u cijelom svijetu. Zabrinuti smo zbog sve većeg nivoa zastrašivanja, nasilja i cenzure sa kojima se mediji i pobornici ljudskih prava suočavaju u mnogim zemljama. Naše misli danas su sa svima koji su progonjeni zbog toga što brane ljudska prava. EU daje svoju nepokolebljivu podršku ljudskim pravima i demokratiji i svima koji ih brane”.

Europa.ba